Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

MIT създаде робот, използващ RF технологии, за складови приложения

Екип изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали робот, който може да открива и взима скрити от погледа предмети. Роботът, наречен RF-Grasp, постига това, като използва радио вълни и компютърно зрение.

Изобретението може да намери приложение в складовете, където въпреки често опасните условия на труд, все още работят предимно хора. Това е така от части поради факта, че роботите обикновено се затрудняват да намират и взимат предмети в толкова претрупана среда. Използвайки само зрение, те не могат да установят присъствието на предмет, пакетиран в кутия или скрит зад друг предмет на рафта. Използването на RF технологии за проследяване решава този проблем, посочват изследователите от MIT.

RF Grasp използва камера и RF четец, за да намира и взима маркиран обект, дори когато той не може да бъде видян с камерата. Роботът се състои от роботизирана ръка и прикрепено към нея захващащо устройство. Роботът постоянно събира данни от RF проследяване и изображения на заобикалящата го среда и трябва сам да реши, кой от тези два източника на информация да получи превес в дадения момент.

При направените тестове е потвърдено, че RF Grasp може да намери и вземе даден предмет, извършвайки близо наполовина по-малко движения от подобен робот, който използва само камера. Освен това роботът на MIT е демонстрирал и уникалното умение да "разчиства" около себе си, като премества материали и други пречки от пътя си с цел да достигне до целта.

RF Grasp ще бъде представен на Международната конфeренция на IEEE за роботика и автоматизация през май 2021 г. 

     
Източник: MIT

Ключови думи: MIT   RF-Grasp   компютърно зрение   роботи  

Област: Технологии  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...