Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Тестват прототип на автономен почистващ робот по улиците на Москва

Руска технологична компания тества прототип на автономен почистващ робот в реални условия по улиците на Москва. Изобретението съчетава класическа вакуумна технология с компактен дизайн, машинно зрение и изкуствен интелект. Целта на компанията е била да създаде решение, което е ефективно и функционално, но и естетически издържано.

Тестването в реални условия се извършва в рамките на програмата на московската Агенция за иновации за изпитване на иновативни решения в градска среда и получаване на експертна оценка за тяхната ефективност.

"Дизайнът на робота позволява той да бъде максимално мобилен и да минава дори през участъци, през които може да мине детска или инвалидна количка, и да бъде ефективен в случаи, в които не може да се използва едрогабаритна техника. В света няма много подобни почистващи машини, използващи технология за вакуумно всмукване на отпадъци, а доскоро автономни машини за почистване от подобен тип изобщо не е имало", посочват от компанията.

С помощта на специален софтуер роботът получава указания за зоната за почистване и следва зададена траектория, като отчита реалната обстановка. Така например той може да се отклонява от траекторията във вътрешността на зоната, избягвайки препятствия, и след това да се връща и да довършва работата. Вграденият набор от сензори му позволява да разпознава различни, включително движещи се обекти дори и при наличие на силно задимяване, мъгла или валежи.

В момента роботът чистач се тества на територията на Изложението на постиженията на народното стопанство (ВДНХ), където има различен тип настилки и конфигурации на алеите. Изобретателите отбелязват, че много неща относно функционирането на робота са се изяснили едва след началото на пилотното тестване в реални условия. Така те откриват някои недостатъци в конструкцията и ги отстраняват.

Според инженерите, проектирали автономния робот чистач, програмата на Агенцията за иновации на Москва е изключителен инструмент за достъп до потенциални клиенти и тестване на продукти не в изкуствени, а в реални условия. В програмата участват близо 400 компании, като 169 заявки за участие са постъпили само от началото на тази година. Площадките за тестване на пилотни проекти са 143. До момента са стартирани 146 проекта, като 105 от тях са приключени успешно, съобщават от Службата за предприемачество и иновативно развитие на град Москва.

     
Източник: Община Москва

Ключови думи: роботи   сензори   изкуствен интелект   машинно зрение  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...