Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Блокчейн технологията може да осигури безопасни комуникации за екипи от роботи

Използването на блокчейн технологията като средство за комуникация в екипи от роботи може да осигури защита от злоупотреби с тях, сочи проучване на изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Политехническия университет в Мадрид. Идеята може да намери приложение в градовете, където роботизирани системи от множество автономни автомобили доставят стоки и транспортират хора.
 
Блокчейн технологията предлага защитени срещу подправяне записи на всички транзакции – в случая на екип от автономни дронове това са съобщенията, изпращани от водещия робот. Следващите го роботи могат да открият непоследователности в предаваната информация и не могат да бъдат заблудени. Така например, ако пет водещи робота изпратят съобщения, насочвайки следващите ги роботи да се движат на север, и един от водачите изпрати съобщение с указания за движение на запад, следващите роботи може да игнорират това непоследователно указание. Дори и някой от следващите роботи да поеме на запад по погрешка, подведеният робот би могъл да проумее грешката, когато сравни ходовете си с транзакциите, складирани в блокчейна.

В системата, проектирана от изследователите, всеки водач получава точно определен брой токени, които се използват за добавяне на транзакции към веригата – един токен е необходим за добавяне на една транзакция. Ако следващите роботи установят, че информацията в даден блок е фалшива, като проверяват какво са сигнализирали повечето водещи роботи в определен момент, лидерът губи токена. Когато робот свърши токените, той не може да праща повече съобщения.
 
Изследователите откриват, че дори когато следващите роботи са първоначално подведени от зловредни водачи, системата, базирана на транзакции, позволява на всички следващи роботи да достигнат дестинацията си. И тъй като всеки водач има еднакъв, ограничен брой токени, изследователите разработват алгоритми, за да определят максималния брой лъжи, които зловреден робот може да разпространи.
 
"Тъй като знаем колко лъжи могат да повлияят на системата и максималните щети, които един зловреден робот може да нанесе в нея, можем да изчислим максималната граница на заблуда на рояка. Така че, можем да кажем, че ако имате роботи с определен живот на батерията, независимо от това кой хаква системата, роботите ще имат достатъчно батерия, за да стигнат целта си", обясняват изследователите.
 
Наред с определянето на необходимия живот на батерията, алгоритмите също позволяват на потребителите да определят колко памет е необходима, за да се съхрани блокчейнът, броят на роботите, които ще са необходими, и дължината на пътя, който могат да изминат, дори и ако някакъв процент от водещите роботи бъдат хакнати и станат зловредни.

     
Източник: MIT

Ключови думи: MIT   роботи   блокчейн  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...