Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Европейски проект цели да елиминира нетехнологичните пречки пред разпространението на роботите

12.11.2021   |   Начало»Проекти

Robotics4EU е 3-годишен проект, финансиран от Европейската комисия в рамките на програма "Хоризонт 2020". Целта му е да се анализират и предложат решения на нетехнологичните фактори, които влияят на внедряването на роботизирани решения в здравеопазването, инспекцията и поддръжката на инфраструктура, земеделието и гъвкавото производство (agile production).
 
"Всеки ден нови роботи обещават да променят начина, по който хората правят бизнес и живеят. Все пак тези технологични чудеса могат да бъдат напълно разбрани само ако бъдат широко приети от обществото. Ако новите технологии не се съобразяват с опасенията от етично естество или пък се съобразят с различни потребители, най-обещаващите нови технологии може така и да не бъдат приложени в практиката", посочват участниците в проекта.
 
В рамките на Robotics4EU се провеждат всеобхватни консултации, проучвания и дискусии с участието на законодатели, производители на роботи, учени и изследователи и обикновени граждани, за да се начертаят пътища, по които може да се постигне по-широко и по-социално приемливо разпространение на роботизираните решения. Проектът включва и създаване на модел за оценка на готовността – Maturity Assessment Model, който разработчиците ще могат да използват, за да определят доколко социално приемлив би бил проектираният от тях робот.
 
Проучване сред 1232 законодатели, компании от сектора на роботиката и граждани от 15 страни, проведено в началото на реализацията на проекта, идентифицира притесненията, които в най-голяма степен влияят на разпространението на роботизирани решения. Сред тях са опасенията, свързани с технологичната безработица (в социално-икономически аспект), безопасността (в етичен аспект), наблюдението (по отношение на данните), хармонизираното законодателство (в законодателен аспект) и липсата на образование.
 
Проучването сочи, че индустриалните роботи (неколаборативните), които извършват специфични задачи, вече са широко приети. Според участниците в анкетата първата трудност по пътя към интеграцията на интелигентните роботи в обществото се крие в тяхната "технологична незрялост". Веднъж щом роботите докажат, че са полезни и ефективни в изпълнението на дадена задача, фокусът ще се измести върху липсата на директно негативно влияние върху потребителя, посочват от Robotics4EU.
 
Взаимодействието между законодателите и индустрията е ограничено - първите не са достатъчно добре запознати с темата и от технологичен, и от комуникационен аспект. Според участниците в Robotics4EU общата цел за увеличаване на разпространението на роботизираните решения може да бъде постигната само чрез създаването на мрежи и чрез споделянето на информация във вид, който е разбираем за всички представители на индустрията, законодателите и обществото.

     
Източник: Robotics4EU

Ключови думи: Robotics4EU   ЕС   Хоризонт 2020   роботи  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...