Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Ново изобретение обещава да усили усещането за допир на роботите

03.12.2021   |   Начало»Проекти

Изследователи от Университет "Карнеги Мелън" (CMU) и Meta AI (доскоро Facebook AI) обявиха, че са създали нова тактилна кожа, която според тях може да усили усещането за допир на роботи, мобилни устройства, умни облекла и изкуствен интелект.
 
Технологията, наречена ReSkin, е достъпна, трайна и лесна за използване, твърдят създателите й. С помощта на постижения в машинното самообучение, меката роботика и магнитните сензори е създадена кожа, която е многофункционална и лесна за поставяне като бинт.
 
Според създателите на технологията тя може да доведе до бум във възможните приложения на тактилното осезание. Тя ще предостави голям обем данни за изпълнение на задачи, включващи докосване, като определяне на това, какво представлява даден обект, определяне на движението и захващането му. Това може да бъде полезно в здравеопазването или в сфери, в които умението да се манипулират малки, меки или чувствителни обекти е от критично значение.
 
Себестойността на ReSkin е под 600 щатски долара за 100 бройки, като тази сума намалява при увеличаване на количествата. Тя е с дебелина 2 до 3 мм и издръжливост от над 50 000 взаимодействия. Сензорите й осигуряват резултати с висока резолюция и могат да засекат плъзгане, хвърляне, улавяне и пляскане. Всичко това прави ReSkin идеална за използване с роботизирани ръце, тактилни ръкавици, ръкави и дори кучешки обувки и помага на изследователите да съберат данни, които в миналото е било трудно или направо невъзможно да бъдат събрани, посочват създателите на изобретението.
 
ReSkin може лесно да бъде подменена, тъй като няма никакви кабели между кожата и сензорната платка. Достатъчно е сензорната платка да е близо разположена. Метод, включващ използване на изкуствен интелект, разработен от екипа, създал ReSkin, позволява лесното й използване. Този метод позволява на сензорите самостоятелно да калибрират и да запазят последователността на данните дори когато кожата се подмени. ReSkin не изисква хардуерни или софтуерни промени при подмяна на кожата.
 
Повторяемостта и заменяемостта са двете най-големи пречки пред широкото разпространение на меките сензори в роботиката, обясняват изследователите. С ReSkin те използват прости техники на машинно самообучение за решаване на тези проблеми и предлагат мащабируем и евтин тактилен сензорен модул, който може да се използва в различни приложения.
 
"Подобренията в компютърното зрение помогнаха на роботите и изкуствения интелект да виждат и възприемат света като хората. Обработката на естествения език даде на компютрите умението да чуват и говорят. Докосването е следващата стъпка към даряването на изкуствения интелект и роботите с усещането какво е да си човек", коментират създателите на ReSkin.

     
Източник: CMU

Ключови думи: CMU   Meta AI   ReSkin   роботи   мека роботика  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...