Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Колаборативни роботи строят висящи градини

07.12.2021   |   Начало»Проекти

С помощта на изкуствен интелект и четири колаборативни робота изследователи от ETH Zurich проектират и строят 22,5-метрова зелена архитектурна скулптура, вдъхновена от легендарните Висящи градини на Семирамида.

Скулптурата се състои от пет дървени купола със сложна геометрия, поддържани от осем стоманени стълба. За проектирането й са използвани иновативни дигитални инструменти, създадени като част от проекта.

Изследователите, ръководени от преподавателите по архитектура Фабио Грамацио и Матиас Колер, използват специален алгоритъм за машинно самообучение, който им предлага комплексни опции за дизайн. Те включват както различни възможни форми на платформите, така и различни варианти за тяхната подредба една спрямо друга. Алгоритъмът също така посочва как всяко проектно решение влияе на индивидуални целеви параметри като например напояването на куполите.

С помощта на симулационен софтуер, разработен в рамките на проекта, се избира най-подходящият дизайн, който в момента се реализира в Лабораторията за роботизирано производство при ETH Zurich. Четирите роботизирани ръце повдигат дървените панели и ги поставят на мястото им в синхрон, следвайки компютърния проект. Алгоритъм изчислява движенията на роботите по такъв начин, че да се избегне всякакво съприкосновение. Когато машините поставят панелите един до друг, те се захващат временно, преди да бъдат залепени със специална смола. Всеки от куполите е съставен от между 51 до 88 дървени панела.

Роботизираното производство има няколко преимущества пред традиционното строителство от дървен материал – като начало роботите освобождават хората от задачата да повдигат тежки материали и да ги позиционират прецизно и второ, процесът на сглобяване не изисква скъпи помощни структури, за които се изразходват доста материали.

Работата по проекта тече усилено. Индивидуалните сегменти се доставят в Технологичен клъстер Цуг, където архитектурната скулптура ще бъде издигната и официално открита през пролетта на 2022 г.

     
Източник: ETH Zurich

Ключови думи: ETH Zurich   колаборативни роботи   машинно самообучение   изкуствен интелект  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...