Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Задвижвани със светлина меки роботи могат да почистват разливи на петрол в морето

Изследователи от Калифорнийския университет Ривърсайд обявиха, че са създали плаващ роботизиран филм, който може да бъде научен да отстранява петролни разливи в морето или да премахва замърсители от питейната вода. Задвижван от светлина и захранван с вода, филмът може да се използва безкрайно дълго за почистване на труднодостъпни зони.

Целта на изследователите е била да направят меките роботи устойчиви и способни да се адаптират сами към промените в околната среда.

Изобретението, наречено Neusbot, е в състояние да генерира регулируеми механични осцилации, като този тип движение е ключът към контролирането на робота и използването му, където и когато е необходимо. Според изследователите не съществуват много методи за постигане на това контролирано движение с помощта на светлина. Те са го постигнали с трислоен филм, който работи на принципа на парната машина.

Средният слой на филма е с пореста структура, която задържа вода и железен оксид и медни нанороди. Нанородите превръщат светлината в топлина, изпарявайки водата и предизвиквайки импулсно движение по водната повърхност. Най-долният слой на Neusbot е хидрофобен, така че роботът да изплува на повърхността при всякакви условия. Освен това наноматериалите могат да понасят висока концентрация на соли, без да се повредят.

Екипът насочва движението на Neusbot, като променя ъгъла на източника на светлина. Захранван единствено от слънцето, роботът просто се движи напред. С допълнителен светлинен източник Neusbot може да се насочва накъде да плава и почиства.

За момента роботът има само три слоя. Изследователите искат да добавят и четвърти, който да абсорбира петрол или други химикали.

     
Източник: Калифорнийски университет Ривърсайд

Ключови думи: Калифорнийски университет Ривърсайд   меки роботи  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...