Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Изследователи от MIT представиха нов метод за управление на меки роботи

В представите на повечето хора роботите са машини с твърда метална обвивка. Действително, роботите с твърди екзоскелети са често срещани, но не винаги са идеални. Меките роботи, вдъхновени от рибите или други морски създания, могат по-добре да се адаптират към променящата се среда и да работят по-безопасно с хора.

Разработчиците на роботи по принцип трябва да решават дали да проектират твърди или меки роботи за извършването на определена задача. Необходимостта от подобен избор обаче може скоро да стане излишна.

На базата на компютърни симулации изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали концепция за мек робот, който при нужда може да се "втвърдява". Подходът може да позволи създаването на ново поколение роботи, които съчетават силата и прецизността на твърдите роботи с флуидността и безопасността на меките.

"Това е първата стъпка в опитите да вземем най-доброто от двата свята", казва Джеймс Берн, изследовател от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) при MIT.

Берн представи резултатите от проучването на Международната IEEE конференция по мека роботика през април 2021 г.

Основен проблем при меките роботи е управлението – как да се задвижват изпълнителните механизми на роботите с цел да се постигне дадена цел.

Доскоро повечето меки роботи се управляваха ръчно, но през 2017 г. Берн и неговите колеги предлагат алгоритъм, който може да поеме контрола. Използвайки симулации, подпомагащи управлението на задвижван с кабели мек робот, те избират определена позиция за робота и карат компютъра да реши колко да издърпа всеки от кабелите, така че да го отведе до нея. Технологията използва същите принципи, въз основа на които се задвижва ръката на човек.

Този път Берн и колегите му използват подобна техника, за да накарат мек робот да "застине" в дадена позиция в точно определен момент. Целта е едновременно да се контролират и позицията, и твърдостта на задвижван от кабели мек робот. По думите на Берн това не е революция в машинното инженерство, а по-скоро ново развитие в управлението на задвижвани от кабели меки роботи.

     
Източник: MIT

Ключови думи: MIT   меки роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...