Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Иновативна роботизирана система ускорява диагностирането на COVID-19

Учени от Института по биоорганична химия при Полската академия на науките в партньорство с Mitsubishi Electric, Labomatica и Perlan Technologies създадоха иновативна роботизирана система, която е в състояние да обработи и анализира до 15 000 проби на ден за диагностиране на SARS-CoV-2. Производителността на системата е впечатляваща с оглед на това, че на ден човек може да обработи най-много до няколкостотин проби, посочва проф. Макер Фиглерович от Института по биоорганична химия при Полската академия на науките.
 
Системата е кръстена на древногръцкия медик Агамед, смятана за първата жена учен в историята. Благодарение на своята висока производителност AGAMEDE значително ускорява диагностирането на SARS-CoV-2. Тя може да намери приложение и във фармацевтични компании за разработка на лекарства, онкологични лаборатории за изготвяне на персонализирани терапии, научноизследователски и развойни отдели на химически и биотехнологични компании за оптимизация на процесите.
 
AGAMEDE е напълно самостоятелна система, която не се нуждае от постоянен надзор от оператор, благодарение на което може да провежда тестове 24 часа в денонощието. Тази независимост е резултат от комбинирането на изкуствен интелект с решение за автоматизация, което според екипа, създал системата, е истински пробив. "Благодарение на изкуствения интелект AGAMEDE анализира тестовете без необходимост от човешка намеса на базата на математически модели", обяснява Радослав Пиларски, изобретател и главен инженер на системата.
 
Централният компонент на AGAMEDE е 6-осен индустриален робот с голям обсег на Mitsubishi Electric. Компанията предоставя и PLC контролери и софтуер MELFA Basic. С помощта на интегриран пакет от роботизирани инструменти, роботът може да извършва тестове на микротитърни плаки с 96 и 384 ямки в съответствие с протоколите за изследванията, зададени от оператор в контролния софтуер.
 
Системата AGAMEDE включва и автоматизиран конфокален микроскоп HCA с четири флуоресцентни канала. В биотехнологичните среди този инструмент се възприема като еквивалент на телескопа Хъбъл. Вместо астрономически обекти той заснема и анализира милиони клетки и тъканни структури със съизмеримо качество и ефективност. Устройството се допълва от акустичен дозатор, който дозира течности на ниво нанолитри. Бързото впръскване на подобни малки количества разтвори намалява разходите за изследванията и увеличава производителността, посочват изобретателите.

AGAMEDE е интердисциплинарен проект, който среща роботиката, компютърните науки, индустриалния дизайн, математиката, биологията и химията, отбелязва Томаш Шолц, инженер по роботика в Mitsubishi Electric.

     
Източник: Mitsubishi Electric

Ключови думи: Mitsubishi Electric   роботи   COVID-19   фармацевтична индустрия  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...