Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

7-те най-значими тенденции и прогнози в областта на роботиката за 2022 г.

25.01.2022   |   Начало»Бизнес

Датският доставчик на решения за управление на паркове от мобилни роботи Meili Robots разглежда някои от най-съществените тенденции в областта на роботиката и представя прогнозите си за 2022 г.

Тъй като се очаква растежът на роботизираната автоматизация на процеси (RPA) да се ускори през 2022 г., също така се смята, че тя ще се превърне в една от стандартните технологии в бизнеса. RPA обикновено се използва в сектори и предприятия, които се справят с голям брой повтарящи се задачи.

Някои от най-големите ограничения за по-малките фирми да роботизират производствените си мощности са свързани с опита на служителите и високата първоначална инвестиция. Въпреки това, с нарастващата тенденция за предоставяне на всичко като услуга (*aaS), този проблем вече не съществува. Сега компаниите могат да се възползват от RPA чрез "роботи като услуга" (RaaS).

Търсенето на атономни мобилни роботи (AMRs) нараства с невероятни темпове, обусловени от развитието на електронната търговия, нарастващата автоматизация на производството, недостига на работна ръка и масовата персонализация на стоките. Всъщност, въпреки че през 2017 г. пазарът на AMR (хардуер) се оценяваше само на 0,88 млрд. евро, сега се прогнозира, че през 2022 г. той ще достигне 6,17 млрд. евро.

Навлизането на многофункционални роботи и коботи се очертава като друга значима тенденция. Търговците на дребно добавят към екипите си многофункционални роботи, за да изпълняват множество задачи едновременно, като същевременно създават лесен за управление дигитален работен процес. Коботите поемат определени работни места, тъй като са по-бързи и по-ефективни от работници. Тъй като много индустрии продължават да се борят с недостига на работна ръка, коботите в никакъв случай не са повод за безпокойство.

С продължаващата тенденция за използване на коботи в работните пространства по целия свят не е изненадващо, че виждаме индустрии като логистика, производство, електронна търговия и здравеопазване да внедряват втора или дори трета генерация роботи. Това обаче води до едно от основните предизвикателства в днешната роботизирана индустрия – липсата на оперативна съвместимост, чието решение също ще е сред основните тенденции. Главният изпълнителен директор Алдус фон дер Бург на Meili Robots посочва, че ако този проблем не бъде решен, това може да спре производителността на съоръжението, тъй като роботите започват да пречат или да си пречат взаимно.

Пазарът на роботи за приложения за доставка се очаква да отбележи огромен растеж през следващите няколко години и с това да се нареди сред най-съществените тенденции в роботиката. Той е оценен на 188 млн. евро през 2021 г. и се очаква да достигне почти 850 млн. евро до 2026 г.

Пандемията от коронавирус, недостигът на работна ръка и желанието за намаляване на въглеродния отпечатък оказват значително влияние върху способността на хората да изпълняват задачи. Прогнозите сочат, че пазарът на роботика ще продължи да расте и през следващите десет години.

     
Източник: Meili Robots; снимка: Dreamstime

Ключови думи: тенденции   прогнози   роботика  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...