Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Изследователи от MIT демонстрираха роботи с размери на насекоми

Изследователите от MIT демонстрираха миниатюрни дронове, които могат да се движат с ловкост и устойчивост, подобни на тези на буболечките. Меките задвижващи механизми, вградени в тези микророботи, са много издръжливи, но изискват по-високо напрежение от твърдите задвижващи механизми с подобен размер. Леките роботи не могат да носят необходимата захранваща електроника, която би им позволила да летят самостоятелно.

Новата техника за производство позволява на изследователите да създадат меки задвижващи механизми, които работят със 75% по-ниско напрежение от сегашните версии, като същевременно носят 80% повече полезен товар. Меките задвижващи механизми са като изкуствени мускули, които размахват крилата на робота.

Тези мускулоподобни задвижващи механизми са изработени от слоеве еластомер, които са поставени между два много тънки електрода и след това са навити на ролка в мек цилиндър. Когато към задвижващия механизъм се подаде напрежение, електродите притискат еластомера и това механично напрежение се използва за размахване на крилото. Колкото по-голяма е повърхността на задвижващия механизъм, толкова по-малко напрежение е необходимо. Изследователите изграждат изкуствените мускули, като редуват възможно най-много ултратънки слоеве от еластомер и електрод. Те успяват да създадат задвижващ механизъм с 20 слоя, всеки от които е с дебелина 10 микрометра. Надяват се в бъдеще да успеят да намалят дебелината до 1 микрометър. Това би отворило врата към много приложения за тези роботи.

     
Източник: Масачузетския технологичен институт

Ключови думи: Масачузетския технологичен институт   MIT   дронове  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...