Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Какво крие бъдещето за дроновете в производствения сектор?

03.02.2022   |   Начало»Бизнес

Въпреки премахването на някои законодателни пречки, приложението на дронове в индустрията все още е възпрепятствано от определени технически предизвикателства. Новият европейски регламент относно експлоатацията на безпилотни въздухоплавателни средства влезе в сила на 1 януари 2021 г. Документът хармонизира правилата, отнасящи се до производството и експлоатацията на дронове, въз основа на оценка на риска, който се класифицира в три категории - нисък, среден и висок. В допълнение е премахнато ограничението за експлоатация извън обсега на видимост (BVLOS) за дронове, тежащи над 5 кг, но все още за това се изисква финално одобрение.

Когато става дума за търговската употреба на дронове, фокусът е върху транспортирането на стоки, например във финалната отсечка на доставка. Безпилотните въздухоплавателни средства обаче предлагат и някои интересни възможности за приложение в производствена среда.

Следене на наличностите и picking операции в складове

Това би било полезно само за ръчно управлявани складове, където дроновете не само ще откриват празни места по стелажите, но и ще идентифицират складираните стоки чрез разчитането на баркодове и RFID етикети. Използването на дронове за следене на наличностите на голяма площ, например в стоманодобивни заводи или на строителни площадки, е обещаващо, тъй като е възможно те да бъдат оборудвани с вградени сензори, които да обхващат по-големи области.

Интралогистика

Дроновете могат да се използват за транспортирането на материали или детайли от склада до линията за асемблиране на производствената площадка.

Проследяване на активи и съответствие

Дроновете могат да се използват за следене на състоянието на активи посредством термовизионна или инфрачервена технология, дори в недостъпни или опасни за хората зони. Това ще позволи засичането на течове или други неизправности и предприемането на дейности по поддръжка или обезопасяване, предпазващи персонала и оборудването.

Управление на активи и планиране

Използването на дронове за сканиране на заводската инфраструктура дава възможност за създаване на 3D дигитални модели, които могат да се използват за целите на превантивната поддръжка. Това може да подобри планирането на производствените потоци, както и да се използва за обучителни цели.

Дроновете все по-често ще се интегрират в заводските технологии с цел обработка на сензорните данни, които те предоставят. Вероятно е да се появят и дронове, които не само сканират и събират данни, но предлагат и възможност за извършване на анализи. Това ще позволи осъществяването на дистанционна поддръжка или ще улесни например осигуряването на корозионна защита в топилни инсталации, корабостроителници или химически заводи. Повечето приложения в областта на мониторинга на процесите по асемблиране ще изискват от дроновете възможности за зрение и детекция, но в интралогистиката ще са необходими и двигателни възможности, позволяващи групирането и пренасянето на предмети.

Широкото внедряване на дроновете зависи в голяма степен от техническите им възможности. Експлоатационният живот на батериите е основен проблем. Колкото по-тежък е товарът, толкова по-малък ще бъде обхватът. Затова едно от главните направления на научноизследователската и развойна дейност е увеличаването на капацитета на батериите и плътността на батерийните клети, за да се осигури възможност за по-продължителна употреба. Автоматизираните дронове ще се нуждаят от способността да разпознават и избягват обекти, да използват алгоритми за управление на полетите, както и от непрекъснати актуализации на навигационната им инфраструктура. Само тогава дроновете ще могат да донесат бизнес ползи като по-ниски разходи и по-висока производителност, което съответно ще ускори внедряването им в производствения сектор.

     
Източник: Atos; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Atos   дронове  

Област: Роботика  

Подобни статии
Витто
Robodays
ШУНК Интек ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПредстоящоТехнологииПроектиСъбитиятаОбучения/СеминариРеализацииПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...