Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Китай се стреми към глобално лидерство в областта на роботиката с нов 5-годишен план

17.02.2022   |   Начало»Бизнес

Новият 5-годишен план за роботизираната индустрия в Китай, публикуван от Министерството на промишлеността и информационните технологии (MIIT) в Пекин, се фокусира върху насърчаването на иновациите и превръщането на Китай в световен лидер в областта на роботизираните технологии и индустриалния напредък. Статистическият отдел на Международната федерация по роботика (IFR) докладва за вътрешната и чуждестранната ангажираност на най-големия пазар в света.

"Китай е безспорно най-големият пазар на роботи в света по отношение на годишните продажби и оперативния запас", казва Милтън Гери, президент на IFR. "Статистиката на IFR за плътността на роботизация е полезен показател за динамичното развитие на Китай, като отчита броя на промишлените роботи на 10 000 служители. В момента плътността на роботите в производствената индустрия в Китай е на 9-о място в света (246 единици) спрямо  25-о място (49 единици) само преди пет години."

Състезание по автоматизация в Китай

Надпреварата в автоматизацията в Китай днес се обслужва основно от чуждестранни производители на роботи с общ пазарен дял от 73%. С известни колебания през последните 8 години този дял е постоянен. През 2020 г. инсталациите на роботи от чужбина - основно внесени от Япония, Корея и Европа - нараснаха силно с 24% до 123 030 единици. Този брой включва и единици, произведени в Китай от чужди доставчици. Китайските производители на роботи доставят предимно на вътрешния си пазар, където през 2020 г. заемат пазарен дял от 27% с 45 347 доставени единици.

Втори план за развитие на роботиката

"Китай публикува втория петгодишен план за развитие на роботизираната индустрия - след 2016 – 2020 г.", казва Сонг Сяоган, изпълнителен директор и генерален секретар на Китайския алианс за роботизирана индустрия (CRIA). "Планът има голямо водещо значение за насърчаване на висококачественото развитие на китайската роботизирана индустрия. Роботите са ключовото оборудване на съвременната индустрия. Новият 5-годишен план е водещ за цифровото развитие и интелигентното усъвършенстване в Китай, а също така спомага за напредъка на световните роботизирани технологии."

     
Източник: IFR, снимка: Dreamstime

Ключови думи: IFR   Китай   роботизирана индустрия  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...