Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Руски компании разработват роботизирана система от ново поколение за космически приложения

14.05.2021   |   Начало»Проекти

Научно-производствената организация "Андроидна техника" и Ракетно-космическа корпорация "Енергия" подписаха договор за създаването на роботизиран комплекс от ново поколение за космически приложения, съобщиха от НПО "Андроидна техника".

В рамките на споразумението двете компании ще разработят роботизирана система за нуждите на Международната космическа станция (МКС) или бъдещата Руска орбитална станция (РОС). Роботът ще изпълнява задачи в открития космос по външната повърхност на станцията.

Изпълнението на проекта трябва приключи през 2025 г. Първият етап се планира да завърши в края на февруари 2022 г. с изработването на тестов вариант на научната апаратура за първия стадий на изпитванията.

В настоящия момент се разработва дизайнът на робота-космонавт, компонентите му и протоколите за свързване с МКС. Приема се, че роботът ще се управлява както от станцията, така и от Земята. 

Целта на използването на роботизирани системи в космоса е да се постигне качествена промяна във функциите на човека в околоземната орбита и да се подпомогне колонизирането на Луната, а в по-късен етап и на Марс.

Използването на роботизирани системи гарантира намаляване на рисковете за здравето на космонавтите и разходите за обслужване на станцията. Отсъствието на въздух в космоса, наличието на радиация и критичните температури влияят негативно върху здравето на хората и в тези случаи по-удачно е използването на роботизирани системи, посочват от НПО "Андроидна техника". Естествено, за да изпълняват успешно задачи в космоса, в роботизираните комплекси трябва да се вложат електронни компоненти, които са устойчиви на външни въздействия като температурни режими, радиация и влажност, да притежават умение за самостоятелна ориентация и автономност, допълват от компанията.

     
Източник: НПО "Андроидна техника"

Ключови думи: роботизирани системи   МКС   електронни компоненти  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...