Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Инженери от Университета на Британска Колумбия разработват система за колаборация между хора и роботи

17.02.2022   |   Начало»Проекти

Екип от изследователи от UBC Okanagan е разработил система за подобряване на взаимодействието между хора и роботи, използвайки системи за насочване на автономни превозни средства.

Начинът, по който хората си взаимодействат безопасно с роботите, е на преден план в съвременните изследвания, обяснява Дебасмита Мукерджи, докторант и водещ автор на наскоро публикувано изследване. "За да направим тези автоматизирани машини възможно най-интелигентни, ние разработваме системи, които възприемат заобикалящата ги среда и изпълняват задачите си по начин, подобен на този на техните човешки партньори."

За да разработят такива системи, изследователите използват изкуствен интелект и машинно самообучение, за да помогнат за управлението на машините. Професорът по машинно инженерство Хомаюн Наджаран казва, че процесът не е толкова прост, колкото изглежда. "Роботите не мислят и не чувстват, така че те се нуждаят от системи, които улавят и анализират околната среда, позволявайки им да реагират", казва д-р Наджаран. "Често тези реакции трябва да са за стотни от секундата, за да се гарантира безопасността на хората в близост до тях."

Традиционно промишлените роботи са фиксирани и програмирани да работят с висока скорост и да изпълняват задачи като заваряване, боядисване, сглобяване, pick-and-place операции и манипулиране с материали. Социалните роботи, от друга страна, са създадени, за да помагат на хората в сферата на услугите. Обикновено те са мобилни, леки и са програмирани да работят в различни среди.

Областта на изследванията, които се провеждат в Училището по инженерство на UBCO, се нарича сътрудничество между човека и робота (HRC) и набира скорост в производството. HRC в индустриална среда съчетава изискванията на двете области при изграждането на интелигентни, мобилни роботи, които са наясно със заобикалящата ги среда и със сътрудничеството с хора.

Мукерджи казва, че адаптацията към несигурността в индустриалната среда е най-голямото препятствие. Използвайки насочване за автономни превозни средства, тя въвежда някои правила за функционалност между хората и роботите в индустриални условия и тества тяхната ефективност. "Увеличаването на нивата на автоматизация е стандартизирано и прието от автомобилната индустрия, но други индустриални среди, макар и относително статични, нямат същите стандарти", казва тя. "В бъдеще индустриалните автоматизирани системи не само ще продължат да използват сензори, за да позволят възприемане и комуникация, подобни на човешките възможности, но и ще се адаптират и ще комуникират в реално време със заобикалящата ги среда."

 

     
Източник: UBC Okanagan

Ключови думи: UBC Okanagan   роботи  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...