Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

5 тенденции в областта на роботиката за 2022 г.

25.02.2022   |   Начало»Бизнес

Международната федерация по роботика (IFR) анализира 5-те основни тенденции, които оформят развитието на роботиката и автоматизацията по света през 2022 г.

Нови индустрии

Пандемията предизвика революция в електронната търговия, която ще продължи да се ускорява през 2022 г. Днес в света има инсталирани хиляди роботи, които не съществуваха в този сегмент само преди пет години. В стремежа си да се справят с недостига на работна ръка компаниите, които досега не са обмисляли автоматизация, ще преразгледат този въпрос. Фирмите, които разчитат на работници в сферата на услугите, като търговията на дребно и ресторантите, не могат да запълнят свободните работни места и в резултат на това можем да очакваме да инвестират в автоматизация, за да отговорят на нуждите на клиентите. Сравнително нови отрасли за клиентите на роботиката като доставките и логистиката, строителството, селското стопанство и много други се възползват от технологиите, които се развиват с всеки изминал ден.
 
По-лесни за използване роботи

Внедряването на роботи може да бъде сложна задача, но новите поколения роботи са по-лесни за използване. Съществува ясна тенденция към потребителски интерфейси, които позволяват просто програмиране с помощта на икони и ръчно управление на роботите. Компаниите, произвеждащи роботи, и някои доставчици от трети страни предлагат хардуерни пакети заедно със софтуер, за да улеснят внедряването. Тази тенденция може да изглежда проста, но предложенията, които се фокусират върху цялостни екосистеми, добавят огромна стойност, като намаляват усилията и времето за експлоатация. Тенденцията за евтина роботика е свързана и с лесна настройка и инсталация, като в някои случаи специфичните приложения са предварително конфигурирани. Доставчиците предлагат стандартни програми, комбинирани с хващачи, сензори и контролери. Магазините за приложения предоставят програмни процедури за различни приложения и подпомагат внедряването на роботи с по-ниски разходи.

Усъвършеснтване на уменията на роботите и хората

Все повече правителства, браншови асоциации и компании виждат необходимостта от базови знания по роботика и автоматизация на ранен етап за следващото поколение. Развитието на  автоматизираните производствените линии ще зависи от  образованието и обучението. В допълнение към вътрешното обучение на работниците, външни образователни канали могат да подобрят програмите за обучение на персонала. Производители на роботи като ABB, FANUC, KUKA и YASKAWA регистрират между 10 000 и 30 000 участници в своите курсове за роботи в над 30 държави всяка година.
 
Роботите осигуряват производството

Търговското напрежение и COVID-19 водят до връщане на производството по-близо до клиента. Проблемите, свързани с веригата на доставки, карат компаниите да обмислят прехвърляне на дейности към компании с близки локации с автоматизация като решение.

Статистиката показва как в САЩ автоматизацията помага на предприятията да се върнат към бизнеса. Според Асоциацията за развитие на автоматизацията (A3) поръчките на роботи в САЩ през третото тримесечие на 2021 г. са се увеличили с 35% спрямо същия период на 2020 г. Повече от половината от поръчките са от неавтомобилни сектори.

И този рекорден ръст не се отнася само за роботиката – машинното зрение, управлението и моторите също отбелязват голямо увеличение. "Пандемията и произтичащите от нея смущения във веригите за доставки и наличието на работна ръка изглежда са били тласъкът, от който мнозина се нуждаеха, за да оправдаят инвестициите", казва д-р Сузане Билер, генерален секретар на IFR. "Компаниите, които най-вероятно ще инвестират в автоматизация, са тези, които са обмисляли това от известно време, но просто не са направили последната стъпка."

Роботите подкрепят цифровата автоматизация

През 2022 г. се набляга на данните като ключови фактори за бъдещото производство. Данните, събирани от интелигентни автоматизирани процеси, се анализират от производителите, за да се вземат по-информирани решения. Благодарение на способността на роботите да споделят задачите си и да се самообучават чрез изкуствен интелект, компаниите могат също така да внедрят по-лесно интелигентната автоматизация в нови среди – от строителството до съоръженията за опаковане на храни и напитки и медицинските лаборатории.
 

     
Източник: IFR, снимка: Dreamstime

Ключови думи: IFR   тенденции   роботика  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...