Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Подобряване на взаимодействието между хора и роботи

10.03.2022   |   Начало»Проекти

Учените, които изучават взаимодействието между хора и роботи, често се фокусират върху разбирането на човешките намерения от гледна точка на робота, така че роботът да се научи да си сътрудничи с хората по-ефективно. Взаимодействието между човек и робот е двупосочно и човекът също трябва да научи как се държи с робота.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) анализират 35 научни статии за обучението за сътрудничество между хора и роботи, като използват две основни теории. "Теорията за аналогичния трансфер" предполага, че хората учат по аналогия. Когато човек взаимодейства с нова област или концепция, той имплицитно търси нещо познато, което може да използва, за да разбере новия обект. "Теорията за вариативността на ученето" твърди, че стратегическата вариативност може да разкрие концепции, които иначе биха били трудни за разпознаване от човека. Тя предполага, че хората преминават през процес от четири стъпки, когато взаимодействат с нова концепция: повторение, контраст, обобщение и вариация.

Въз основа на своя анализ те отправят редица препоръки за това как могат да се подобрят изследванията в областта на обучението за съвместна работа между хора и роботи. Предлагат изследователите да включат теорията за аналогичния трансфер, като насочват хората да правят подходящи сравнения, когато се учат да работят с нов робот. Предоставянето на насоки може да гарантира, че хората използват подходящи аналогии, така че да не бъдат изненадани или объркани от действията на робота. Те също така предполагат, че от полза може да е включването на положителни и отрицателни примери за поведението на роботите и запознаването на потребителите с това как стратегическите промени на параметрите в "политиката" на робота влияят на поведението му в разнообразни среди. "Политиката" на робота е математическа функция, която приписва вероятности на всяко действие, което роботът може да предприеме.

     
Източник: MIT, снимка: Dreamstime

Ключови думи: MIT   роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...