Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Япония държи лидерската позиция в производството на индустриални роботи

18.03.2022   |   Начало»Бизнес

Япония е производител номер едно в света на индустриални роботи като осигурява 45% от световното предлагане. През последните години доставчиците на роботи в страната значително увеличават производствения си капацитет. Коефициентът им на износ нараства до 78% през 2020 г., когато са доставени 136 069 промишлени робота. Тези резултати са публикувани от Международната федерация по роботика (IFR) преди Международното изложение за роботи (iREX) в Токио.

"Износът на японски промишлени роботи има среден годишен темп на растеж от 6% през последните пет години", казва Милтън Гери, президент на IFR. "В същото време вносът на роботи винаги е бил изключително нисък. През 2020 г. само 2% от японските инсталации са били вносни. Вътрешният японски пазар на роботи е вторият по големина в света след този на Китай".

Успехът на Япония в Китай

36% от японския износ на роботи и технологии за автоматизация е бил предназначен за Китай. Подобно на други международни доставчици на роботи, японските производители също обслужват китайския пазар директно от заводите си в Китай. Тези заводи на най-големия световен пазар за промишлени роботи се оказват голямо предимство през 2020 г., когато международните вериги за доставки са нарушени поради пандемията от COVID-19. Японските доставчици успяват да се възползват цялостно от китайския следкризисен бум, който започва през второто тримесечие на 2020 г. и набира скорост през втората половина на годината.

Възстановяване след пандемията от COVID-19

С пазарен дял от 22% Съединените щати са другият водещ пазар за японския износ на роботи и технологии за автоматизация. Очаква се и двете страни - САЩ и Китай - да продължат да се възстановяват от пандемията от COVID-19. Заедно с вътрешния пазар основните експортни дестинации ще осигурят търсенето на японска роботика.

"Роботите в ежедневието" - iREX Токио

"Япония е силно роботизирана страна и световен първенец в използването на роботи за ежедневието", казва д-р Сузане Билер, генерален секретар на IFR. "Тазгодишното изложение iREX в Токио ще се фокусира върху пътищата към едно по-приятелско общество, обединено от роботи. iREX ще покаже как роботите все повече оформят нашето ежедневие, например чрез подобряване на качеството и наличността на продуктите, които получаваме, намаляване на въглеродните емисии, резултатите в здравеопазването или грижите за възрастните хора."

     
Източник: IFR, снимка: Dreamstime

Ключови думи: IFR   Япония   роботи  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...