Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Френски учени разработват нов инструмент за планиране на траекторията на роботизирани манипулатори

Учени от Института за технологични изследвания "Жул Верн" работят по проект VOLGA,  чиято цел е разработване на нов инструмент за планиране на траекторията на движение на роботизирани манипулатори в индустрията. Инструментът ще предоставя валидирани траектории чрез използване на интервална аритметика посредством библиотеката с отворен код IBEX.

Разработеният алгоритъм е адаптиран за традиционни приложения за планиране на траектория. Той обаче е специално насочен към индустриите, в които се изисква гаранция, че планирането на траекторията може да бъде изпълнено без проблем. Примери за това са ядрените и медицинските приложения, както и непрекъснатите процеси, при които неочаквана невъзможност за продължаване на процеса води до пълна загуба на произвеждания продукт, например при адитивно производство, заваряване или лазерно рязане. Предложеният в проекта случай на приложение е представителен за тези ограничения, тъй като в неговия контекст всяко прекъсване по време на процеса по заваряване води до дефектиране на частите.

"Планирането на траекторията е повсеместно в роботиката и затова разглеждаме проблема по-общо. Така решението ни може да представлява интерес за цялата общност в областта на роботиката. 

Прилагането на надежден инструмент за планиране увеличава безопасността като се елиминира възможността за сблъсък. Решението може да доведе до ново ниво на надеждност в индустрията", обясняват учените.

Резултатите от проекта с бюджет от 288 000 евро ще бъдат представени под формата на учебни материали, демонстрации и публикации. В рамките на проекта са планирани специално насочени към заинтересованите страни комуникационни дейности за повишаване на осведомеността относно предимствата на разработения инструмент.

     
Източник: Институт за технологични изследвания

Ключови думи: Институт за технологични изследвания "Жул Верн"   VOLGA  

Област: Роботика  

ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...