Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Роботиката чертае бъдещето на зарядната инфраструктура за електромобили

15.04.2022   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Роботиката все повече навлиза в сферата на транспорта и то не само чрез автономни превозни средства, но и чрез роботизирани инфраструктурни решения.
 
През 2019 г. Volkswagen представи концептуална роботизирана зарядна станция за електрически автомобили, която след получаване на сигнал чрез мобилно приложение отива сама до нуждаещото се от зареждане превозно средство и комуникира с него. От отварянето на капака, покриващ контакта, до свързването и разкачването – целият процес по зареждане на автомобила протича без никаква човешка намеса.
 
"Роботизираните мобилни зарядни станции ще запалят искрата на революцията в областта на зареждането в различни паркинг съоръжения като многоетажни паркинги, паркоместа и подземни паркинги, тъй като ние отвеждаме зарядната инфраструктура до колите, а не обратното", коментира Марк Мьолер, ръководител Развитие във Volkswagen Group Components.
 
Три години след представянето на футуристичното решение на Volkswagen в Европа вече има няколко проекта в тази насока в напреднала фаза на реализация.
 
През 2021 г. френската компания Mob-Energy инсталира своята роботизирана зарядна станция, наречена Шарл, на няколко паркинга във Франция. Шарл се придвижва самостоятелно до превозните средства, заявили зареждане, свързва се и се разкачва автоматично, но не изцяло без човешка намеса. Проектът е финансиран от Европейския съюз в рамките на инициативата InnoEnergy.
 
През миналата година холандската стартираща компания ROCSYS привлече инвестиции от 5,25 млн. евро, за да продължи да работи по своето решение за пълно автоматизиране на съществуващите зарядни станции. Решението на компанията разчита на патентована технология в областта на меката роботика и базирано на изкуствен интелект компютърно зрение. Продуктите й се очаква в близко бъдеще да направят възможно автоматизирането на съществуващи зарядни станции за бързо зареждане с мощност до 350 kW и зарядни станции в мегаватовия обхват, което ще позволи автоматичното зареждане на всички видове електромобили за минути.
 
В началото на 2022 г. Continental обяви партньорство с австрийската стартираща компания Volterio за създаване на интелигентна роботизирана зарядна станция за електромобили за потребителския пазар. Двете компании планират да започнат серийно производство през 2024 г. в Германия. Напълно автоматичната зарядна станция включва два компонента – единият е прикрепен към пода на автомобила, а другият към пода на гаража. Двата компонента комуникират помежду си автоматично чрез смарт система, като едно от преимуществата й е, че колата не трябва да е правилно паркирана. 
 
Пак в началото на тази година Техническият университет в Грац представи прототип на напълно автоматизирана мобилна роботизирана зарядна станция за електромобили. Прототипът е създаден в партньорство с Alveri и ARTI Robots. Станцията се състои от мобилна платформа, която може да се придвижва самостоятелно, и манипулатор, който включва зарядния кабел в зарядното на автомобила. Платформата се ориентира самостоятелно в пространството и се придвижва към автомобила, заявил зареждане, със скорост до 20 km/h. След края на зареждането, роботът откача кабела и се отдалечава от автомобила.
 
"Зареждането на автомобил не е голямо предизвикателство за човека. За автоматизирана система обаче това е много сложен въпрос, изискващ точност до милиметри", коментира Бернхард Валцел от Института по автомобилно инженерство при ТУ – Грац.
 
Преди да се премине към серийно производство обаче роботът на ТУ – Грац се нуждае от известно оптимизиране. За момента той все още е свързан със захранващ кабел, тъй като интегрирането на батерия не е оправдано заради теглото и разходите, но и от екологична гледна точка. Партньорите по проекта обмислят възможността да се използва захранване от контакти на земята. Софтуерът, контролиращ робота, също предстои да бъде интегриран. Възможно е и оптимизиране на ръката на робота. "В момента няма манипулатор на пазара конкретно за това приложение. Затова ние използвахме конвенционален колаборативен робот, който позволява движение в доста широк радиус. Все пак не ни е необходима кой знае каква свобода на движение при зареждане. Така че тук все още има потенциал за намаляване на теглото и разходите", смята Хелмут Брунер от Института по автомобилно инженерство при ТУ – Грац.

     
Източник: TLL Media; Снимка: ТУ – Грац

Ключови думи: роботи   зарядни станции   електромобили  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...