Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Тактилен телеробот е сред финалистите в състезанието Avatar XPRIZE

Роботизиран аватар, който може да "пренесе" сръчността на човешката ръка до отдалечено място в реално време, дело на технологичния консорциум Converge Robotics Group, е сред финалистите в глобалното състезание по роботика Avatar XPRIZE. Петнайсетте отличени компании от цял свят ще се борят за общ награден фонд от 8 млн. щатски долара, а резултатите от финалната фаза на инициативата ще бъдат обявени през есента на настоящата година.

Конкурсът, спонсориран от най-голямата авиокомпания в Япония All Nippon Airways (ANA), стартира през 2018 г. с цел да стимулира разработката на първото в света поколение хаптични роботизирани системи за предаване на реалистична обратна връзка от докосването на оператор, който се намира в произволна точка на земното кълбо.

Converge Robotics Group е международна технологична колаборация между компаниите Shadow Robot Company, HaptX и Tangible Research, отговорна за създаването на сръчен тактилен телеробот с висока точност, който вече намира първите си пазарни приложения в САЩ, Обединеното кралство и Азия.

Конструкцията на роботизирания аватар съчетава иновативни елементи от различни производители, включително хуманоидна ръка от серията Dexterous Hand на Shadow Robot, ръкавица DK2 с осезателни елементи, симулиращи реален допир, от HaptX, биометрични тактилни сензори от SynTouch, както и роботизирано рамо от Universal Robots. Тази комбинация позволява на телеробота да изпълнява мигновено сложни човешки дейности, зададени от оператор в отдалечена локация, например боравене с предмети в лаборатории или работилници. Тактилната система прецизно имитира движенията на човешката ръка, демонстрирайки реалистично и реактивно поведение. "Потребителите могат реално да усетят какво докосват ръцете на робота, което позволява непостигана от човечеството досега естественост на контакта при свързаност на огромни разстояния", допълват от Converge Robotics.

Последните подобрения в дизайна на номинирания проект включват интегрирането на усъвършенствани аудио и визуални технологии и обновени възможности за безопасност и използваемост. Това функционално надграждане е в отговор на критериите на XPRIZE за неавтономен аватар, който позволява на оператора да вижда, чува и взаимодейства с елементите на отдалечена среда по начин, който го кара да се чувства така, сякаш наистина е там. За целта по време на полуфиналите на конкурса Converge Robotics Group влиза в партньорство с Voysys – компания, специализирана в разработката на решения за висококачествена видеокомуникация с ниска латентност, приложими в телеуправлението на превозни средства и машини.

"Това, което хуманоидните ръце могат да постигнат днес като част от тактилния телеробот, е революционно и притежава потенциал за впечатляващо развитие в бъдеще. Реалистичната обратна връзка от докосването е критичен компонент от "транспортирането" на човешкото присъствие чрез аватар. Нашият модел демонстрира предимствата, които хаптичните системи, симулиращи реалистичен допир, носят в сферата на роботизираното телеоуправление. Достигането до финалите на XPRIZE в условията на такава невероятна конкуренция е важен етап в нашето сътрудничество. Очакваме с нетърпение да демонстрираме как технологията ни може да се използва от всеки по различни и изумителни начини, правейки работни места по-безопасни, намалявайки необходимостта от далечни пътувания, а с това – и въглеродните емисии, и давайки ни шанс да прекарваме повече време у дома с близките си", споделят създателите на системата Tactile Telerobot.

     
Източник: Converge Robotics

Ключови думи: Converge Robotics   XPRIZE   Avatar XPRIZE   телероботика   роботизирани аватари   телеуправление   тактилни роботи   хаптични технологии  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...