Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Участниците в Robothon 2022 ще разработват решения за рециклиране на електронни отпадъци

21.04.2022   |   Начало»Проекти

Международното състезание Robothon – The Grand Challenge, насърчаващо разработката на високотехнологични роботизирани системи за манипулация, подготвя своето второ издание. Конкурсът, който е част от новата платформа на Мюнхенския панаир за изкуствен интелект и роботика munich_i под шапката на водещото изложение за интелигентна автоматизация automatica, и тази година ще даде възможност на отбори от цял свят да създадат работещи решения за реални практически, икономически и екологични предизвикателства от света на индустрията.

Надпреварата за колаборативна разработка на софтуерни и хардуерни продукти Robothon 2022 ще изправи участниците пред задачата да адресират един от най-значимите проблеми на съвремието ни от гледна точка на опазването на околната среда, а именно рециклирането на електронни отпадъци. Отборите ще представят свои роботизирани системи, чиито манипулатори автономно изпълняват комплексни серии от операции за демонтаж и сепариране на части от употребявани електронни устройства.

Събитието ще стартира на 29 април т. г., когато отборите ще получат конкретно работно задание, включващо пет различни нива. Те ще имат четири седмици да разработят конкурсните си проекти, които след това ще демонстрират пред съдиите онлайн между 31 май и 1 юни 2022 г. Авторитетното жури на Robothon – The Grand Challenge се състои от доказани международни експерти в сферата на изкуствения интелект и роботиката, както и от представители на бранша. Освен ефективността на предложените решения в цялост, ще бъдат оценявани още скоростта и резултатите от изпълнението на поставените задачи.

"Автоматизираното разглобяване и сепариране може значително да улесни производителите на електроника в процеса по рециклиране и да го направи много по-устойчив и ефективен. Необходимо е разработването на стратегия, която позволява на роботите автоматично да разпознават, захващат и извършват необходимите манипулации със съответното устройство или компонент в реална заводска среда. Голяма част от монтажните, демонтажните и спомагателните операции в електронното производство все още се извършват изцяло ръчно. Всяка година между 20 и 50 млн. тона електронни отпадъци се изхвърлят в световен мащаб и едва малко над 12% от тях се употребяват повторно. От един милион рециклирани мобилни телефони могат да бъдат възстановени цели 17 тона мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и близо 15 кг паладий", поясняват организаторите на състезанието.

Повече за това как ще протече Robothon 2022 можете да научите от видеото тук.

     
Източник: Messe Muenchen

Ключови думи: Robothon   роботика   електронни отпадъци   рециклиране   automatica   munich_i   Messe Muenchen  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...