Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Български учени показаха роботи и квантова комуникация с фотони в Световния ден на интелектуалната собственост

Изследователите на Център за компетентност КВАЗАР от Института по роботика при БАН показаха своите изобретения и разясниха различни аспекти и въпроси, свързани с интелектуалната собственост, на Деня на отворените врати на интелектуалната собственост, организиран в Патентното ведомство на Република България по повод Световния ден на интелектуалната собственост, 26 април.

На събитието бяха представени роботите с усъвършенстван и надграден софтуер Пепър и НАО, манипулатор тип "ортеза", който ускорява социалната адаптация на хора с нарушена кинетика на ръцете, серия роботи за STEM обучение. За първи път беше показана квантова комуникация с фотони, разработена от учените от Центъра за компетентност КВАЗАР.  

Програмата включваше и конференция на тема "Интелектуалната собственост в роботиката и изкуствения интелект". Основната цел на форума беше да популяризира ролята на интелектуалната собственост в развитието на иновациите и роботиката и да даде възможност на бизнеса да се запознае с тяхната ефективност и приложимост, посочват от БАН.

Организатори на форума бяха Патентното ведомство, Институтът по роботика при БАН и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА). В събитието участва председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който подчерта необходимостта от изграждане на силна връзка между науката и бизнеса в България. Сред участниците бяха също и ръководителят на Център за компетентност КВАЗАР акад. Чавдар Руменин, акад. Григор Горчев, както и представители на държавната администрация.

     
Източник: БАН

Ключови думи: БАН   ПАРА   интелектуална собственост   роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...