Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

EU-OSHA публикува доклад за безопасността при работа с роботизирани системи и ИИ

05.05.2022   |   Начало»Бизнес

Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) резюмира в доклад основните типове технологии в сферата на изкуствения интелект (ИИ) и усъвършенстваната роботика, които се използват за автоматизиране на задачите на работното място. Документът обхваща популярните дефиниции на тези системи и ги разглежда през призмата на безопасността и здравето при работа (БЗР), като изхожда от принципа, че ИИ и роботиката коренно трансформират начина, по който се планира и извършва човешкият труд.

"Изкуственият интелект и роботизираните системи постоянно променят работното място. Свидетели сме на засилващ се дебат за това как те влияят на безопасността и здравето при работа. Основаните на ИИ системи и усъвършенстваната роботика, които се използват за автоматизация на задачи, предоставят както възможности, така и предизвикателства за безопасността и здравето при работа, като същевременно носят изцяло нови рискове и ползи", поясняват от EU-OSHA.

Публикацията е част от четиригодишната изследователска програма "Цифровизация и безопасност и здраве при работа" на Агенцията и прави обзор на текущите и потенциалните употреби на тези средства за автоматизация в различните отрасли и приложения, включително в индустрията, складовата дейност, здравеопазването и др.

В доклада е включен преглед на политиките и стратегиите във връзка с тези технологии и съображенията относно БЗР на ниво Европейски съюз и на национално равнище. Той представя таксономията на усъвършенстваната роботика и базираните на ИИ системи, а за структуриране и оценка на възможностите и предизвикателствата пред безопасността и здравето при работа с тях е приложен специализиран подход, базиран на задачите.

Документът, неговото резюме, детайлна презентация и брошура с обзор на политиките са достъпни на английски език и могат да бъдат изтеглени от тук.

     
Източник: EU-OSHA; снимка: Dreamstime

Ключови думи: EU-OSHA   роботика   изкуствен интелект   ИИ   автоматизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...