Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Спесима представи нова мехатронна система за роботизирано заваряване

Спесима създаде нова мехатронна система за роботизирано заваряване в партньорство с Института по механика при Българската академия на науките (БАН) в рамките на проект, финансиран със средства от Националния иновационен фонд, с цел да предложи решение, което спомага не само за повишаване на производителността, но и за безопасността на работниците. Системата включва индустриален робот, специализиран за заваръчни операции, със система за машинно зрение, както и съответното програмно осигуряване и адаптивно управление.
 
Предимствата на системите за роботизирано заваряване са многобройни – от повишена производителност, висока точност и повтаряемост на операциите, които гарантират високо качество на крайния продукт, до лесно и интуитивно програмиране и управление, което да се адаптира спрямо нуждите на конкретния клиент, посочват от компанията.
 
"Въвеждането на всякакъв вид механизация, автоматизация или роботизация при процесите на индустриално заваряване е основен фактор за повишаването на конкурентоспособността на всеки производител. Изключително важно и ключово за персонала, занимаващ се със заваряване, е повишаването на безопасността на работа, тъй като тази технология извежда работника от опасната зона на работа, където температурата е много висока, въздухът е замърсен и има реална опасност от термични изгаряния от пръски разтопен метал, увреждане на зрението и предизвикване на трайна дихателна недостатъчност. Използването на адаптивната роботизирана технология позволява на оператора да наблюдава процеса от разстояние, дори с помощта на телевизионни камери, което значително намалява риска от професионални травми", обясняват от Спесима.
 
Институтът по механика при БАН се включва активно в проекта при проучването на научна литература и публикациите по темата за адаптивно заваряване. Учени от Института разработват алгоритмите за програмно осигуряване и участват в програмирането на робота, както и в създаването на модели за базово програмиране при крайния клиент.
 
Инвестициите в решения за автоматизация у нас растат, защото компаниите имат нужда от решения, които да дават все по-висока добавена стойност в производството. Пазарите са все по-динамични, бизнесът става все по-комплексен и има нужда от умни решения, които да го движат напред, отбелязват от Спесима.
 
"Изключително много се радваме, че все повече фирми в България се стремят към модернизация и дигитализация на процесите си. Благодарение на информационните технологии, които внедряваме, създаваме интелигентни производствени системи, които осигуряват висока енергийна ефективност, намаляват производствените разходи и подобряват качеството на изделията. Заваръчният робот е само един пример от широката ни гама продукти, които ние разработваме за наши клиенти в страната и чужбина. Не на последно място са и нашите усилия да подпомогнем изграждането на научноизследователска и образователна инфраструктура в техническите университети и центровете за върхови постижения и компетентност по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", посочват от компанията.

     
Източник: Спесима

Ключови думи: Спесима   Spesima   роботи   мехатронни системи   заваръчни процеси  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...