Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Интелигентен подводен робот е сред иновациите в Хановер тази година

Сред най-впечатляващите технологични демонстрации, които със сигурност ще бъдат запомнени от много посетители на тазгодишното издание на Хановерския панаир (от 30 май до 2 юни), е презентацията на интелигентен робот, предназначен за работа в подводна среда.

 

Автономното подводно превозно средство (AUV), наречено "Cuttlefish" ("Сепия"), е дело на екип от подразделението за иновации в роботиката към Германския научноизследователски център за изкуствен интелект (DFKI), базиран в Бремен. Реализацията му е част от проекта Mare-IT, насочен към разработката на информационни технологии за свързани роботизирани системи, контролни станции, платформи за телеуправление, цифрови аватари и бизнес системи в подводни приложения.

 

С помощта на изкуствен интелект и последно поколение методи за навигация роботът може да прекарва продължителни периоди от време и да изпълнява комплексни задачи в дълбоки води, където работата традиционно е сложна, скъпа и високорискова за човека. Сред потенциалните приложения на системата са поддръжка на потопени участъци от инфраструктурата, обезопасяване на боеприпаси и една от най-актуалните задачи с оглед на "зеленото" бъдеще на планетата – събиране на отпадъци. "Учените и прагматиците виждат решение на всички тези проблеми именно в използването на подводни роботи", коментират от Deutsche Messe, организатор на панаира в Хановер.

 

Широка глобална партньорска мрежа от различни сектори на индустрията и академичните среди сътрудничи на DFKI в проектирането и конструирането на иновативното автономно превозно средство. В резултат на съвместните усилия на разработчиците интелигентният Cuttlefish може да бъде свободно позициониран във водна среда. Роботът разполага с два манипулатора, предназначени специално за дълбокоморски приложения, които са прикрепени към вентралната (коремната) му страна.

     
Източник: Deutsche Messe; снимка: DFKI

Ключови думи: Deutsche Messe   Hannover Messe   Хановерски панаир   AUV   подводни роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...