Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Ново проучване доказва, че индустриалните роботи не са заплаха за човешката заетост

18.05.2021   |   Начало»Бизнес

Ново проучване в Италия дава представа за непосредствените ефекти от въвеждането на индустриалните роботи върху заетостта. Според него страховете, че роботите могат да лишат хората от работа, са напълно неоснователни.

Проучването, изготвено от италианския Национален институт за анализи и публични политики (INAPP), Университета на Тренто и Статистическия институт на Провинция Тренто, показва, че през седемгодишния период от 2011 г. до 2018 г. внедряването на индустриалните роботи не е оказало негативно влияние върху заетостта, като дори е допринесло за намаляване на безработицата.

Проучването разкрива промените, възникнали в задачите, изпълнявани от работниците. От една страна, категориите работници, които потенциално са изложени на риска да бъдат заменени от индустриални роботи, като цяло не са засегнати от навлизането на роботите. От друга страна, работните места, свързани програмирането, инсталацията и поддръжката на роботите, са се увеличили с приблизително 50% за по-малко от десет години. Увеличението е особено съществено в областите с по-интензивна роботизация.

По-конкретно проучването показва, че увеличение от 1% в броя на внедрените роботи води до увеличение от 0,29% в броя на операторите. Това означава, че, когато компаниите инвестират повече в роботи, броят на служителите, които изпълняват съпътстващи дейности, също расте. Освен това през последното десетилетие въвеждането на индустриалните роботи в Италия изглежда не е довело до никакво намаляване на работните места, включващи изпълнението на рутинни дейности. Напротив, резултатите от проучването показват, че в зоните с най-интензивна роботизация, делът на работните места, включващи изпълнение на рутинни задачи от когнитивен тип, са се увеличили.

В същото време въвеждането на роботите е допринесло за намаляване на позициите, включващи значително физическо натоварване от страна на работниците. Това обаче е допринесло за увеличаването, макар и в по-малка степен, на броя на професионалистите, отговарящи за управлението и използването на машините и като цяло за процесите, съпътстващи автоматизацията.

Проучването разкрива сложността на съществуващата връзка между роботизацията и динамиката на пазара на труда. Всъщност, ако от една страна, не може да се отрече, че въвеждането на роботите води до автоматизиране на дейности, за които преди бе необходима човешка намеса, също така е вярно, че всяка една професия включва множество различни дейности и само малка част от тях могат да се извършват автономно от роботи.

"Проучването е изключително важно, защото показва, че няма нужда да се страхуваме от роботите, че те могат да бъдат по-скоро възможност, отколкото проблем за заетостта", обяснява проф. Себастиано Фада, президент на INAPP. "Ако през миналия век конфликтът между работници и капиталисти бе особено остър, днес и в бъдеще ще трябва да се избегне нов конфликт между роботи и работници, като трябва да се изработят подходящи стратегии, за да не се окаже, че намаляването на техническите коефициенти на производителността, свързана с новите технологии, не води до феномена на „технологичната безработица", коментира проф. Фада.

     
Източник: INAPP; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: INAPP   автоматизация   роботизация   изкуствен интелект   заетост  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...