Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Осем самоходни робота ще почистват язовирите у нас

Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" е въвело в експлоатация осем самоходни робота за дистанционно почистване на язовирите у нас. Те се съхраняват в осемте поделения на предприятието, които обхващат цялата територия на страната.

 

Това стана ясно по време на демонстрация на работата на роботизираната техника в присъствието на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова край язовир Големо село.

 

Системите могат да се движат напълно автономно – без човешко присъствие в машината, включително при наклони до 55 градуса. Те се използват още в борбата с горските пожари и са способни да преодоляват пресечени местности. Растителната маса, която роботите отрязват, се превръща в тор и може да се използва за подхранване на почвата.

 

"Една от основните причини за преливания и наводнения са непочистените корита и стените на язовирите. Самоходните роботи, които закупихме, са много ефективни, екологични и полезни в няколко посоки", поясни Нинова, като изрази надежда, че с помощта на новата техника ще се предотврати евентуално преливане на водите, причинено от заблатявания.

 

"Спестяват се много усилия и време за язовирите, които ние стопанисваме. Необходими са ни около 10 000 работници и може би 4 – 5 години, за да се справим с почистването им, а сега с тези 8 машини това ще стане много бързо", допълни вицепремиерът.

     
Източник: МИИ

Ключови думи: МИИ   ДПУСЯ   самоходни роботи   роботизирано почистване   язовири   борба с горските пожари  

Област: Роботика  

ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...