Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

НАО Рожен въвежда в експлоатация модерен роботизиран телескоп

За септември т. г. е планирано официалното откриване на нов роботизиран телескоп (1,5 м) в Националната астрономическа обсерватория (НАО) - Рожен, съобщиха от там. Той е най-новото допълнение към оборудването за космически изследвания на Института по астрономия към Българската академия на науките. Модерната система е произведена от австрийската компания ASA Astrosysteme, като вече успешно са проведени първоначалните й тестове в заводски условия, както и първите реални наблюдения на астрономически обекти.

"Новият телескоп превъзхожда трите съществуващи телескопа на Рожен преди всичко с възможността наблюденията към съответно космическо тяло да се осъществяват чрез дистанционно насочване и фокусиране. Оптичната му система, състояща се от три огледала, се управлява от компютър, с което се елиминират всякакви отклонения", информират учените от Обсерваторията.

На място в завода на производителя екип от НАО Рожен се е запознал отблизо с конструкцията на телескопа и начина му на управление. Изпитванията са потвърдили високото качество на оптичната и механичната система, както и на системата за насочване и софтуера за провеждане на наблюдения на новото съоръжение.

Монтажът на наблюдателната кула и купола на системата са планирани за първата половина на месец юли т. г., а монтирането на самия телескоп ще се състои по-късно през годината при наличие на подходящи условия. Роботизираният телескоп е придобит в рамките на проект с цялостно финансиране по Националната пътна карта за научна инфраструктура, координирана от Министерството на образованието и науката.

     
Източник: НАО Рожен

Ключови думи: НАО Рожен   роботизиран телескоп   БАН   Институт по астрономия   космически изследвания  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...