Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Рекорден брой нови инсталации на роботи отчитат от IFR

16.06.2022   |   Начало»Бизнес

487 хиляди са новоинсталираните индустриални роботи през 2021 г., сочи актуалната статистика на Международната федерация по роботика (IFR). Това е с 27% повече спрямо предходната година и с 15% – в сравнение с 2018 г. "Броят на новите инсталации не само надвиши този от преди международната икономическа криза вследствие на пандемията, но отбеляза и нов рекорд", обобщава президентът на IFR Милтън Гери.

Федерацията оповести предварителните данни за развитието на глобалния пазар на роботи през 2021 г. по време на изложението Automate, което се проведе в Детройт от 6 до 9 юни. Според доклада на Федерацията пазарът в Северна Америка е нараснал с 18% в рамките на изминалата година, като инсталираните роботизирани системи в производствения и преработвателния сектор в САЩ са регистрирали най-голям ръст. В Канада и Мексико възстановяването и растежът на пазара на промишлени роботи през 2021 г. се дължат основно на позитивните тенденции в развитието на автомобилостроенето там, отбелязват от IFR.

"Прогнозите за 2022 г. изглеждат доста обещаващи. Данните на Асоциацията за развитие на автоматизацията (A3) за първото тримесечие на настоящата година показват отчетлив ръст в поръчките и оборота в сегмента. Вълната на "Голямото напускане" ("The Great resignation") в САЩ, която започна през 2021 г. като резултат от пандемията, както и недостигът на квалифицирани кадри в редица сектори, се оказват мощни двигатели на автоматизацията. Забелязваме и друга позитивна тенденция – диверсификацията сред клиентите продължава, което извежда роботиката извън ограничените приложения в автомобилната индустрия. Въпреки всичко, пазарът се променя изключително динамично и е трудно да се правят дългосрочни прогнози. Политиката на Китай относно COVID кризата затруднява глобалните вериги за доставка, а руската инвазия в Украйна натоварва икономиките не само в Европа, но и в Северна Америка", гласят още изводите на Федерацията от проучването.

Предварителните данни за Азия и Европа ще бъдат обявени по време на кръгла маса на ръководството на IFR, която ще се проведе на 21 юни т. г. в рамките на международното изложение за роботика и интелигентна автоматизация automatica в Мюнхен. Окончателният доклад за развитието на глобалния пазар на роботи през 2021 г. ще бъде публикуван на 13 октомври т. г. в статистическия журнал "World Robotics", издаван ежегодно от международната федерация.

На друга кръгла маса, инициирана от изпълнителните органи на IFR, която се състоя по време на изложението Automate в Детройт, бяха дискутирани въпроси във връзка с ролята на роботиката и автоматизацията за трансформацията на северноамериканския пазар, както и с основните двигатели на отчетения пазарен ръст. Участниците във форума обсъдиха влиянието на пандемията, връщането на редица изнесени производства обратно в държавите, от които произлизат, проблемите с веригите на доставка, както и дефицитът на кадри.

Тема на предстоящата дискусия в Мюнхен ще са възможностите на роботите да осигурят зелено и устойчиво бъдеще на планетата. Част от съпътстващата програма на automatica ще бъде и 54-ият Международен симпозиум по роботика ISR Europe 2022, който ще се проведе на 20 и 21 юни. Събитието ще събере представители на индустрията и научноизследователския сектор и ще представи най-иновативните технологии от света на роботиката. В рамките на модула "Business Track" различни компании в бранша ще представят най-новите си разработки.

В първия ден на симпозиума ще бъде връчена и наградата за иновации и предприемачество в областта на роботиката и автоматизацията IERA Award 2022, организирана от IFR и Професионалната организация по роботика и автоматизация към Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE RAS). Носителите й ще бъдат обявени на специална гала вечер на 20 юни т. г. заедно с отличените с друго престижно признание в областта – наградата "Джоузеф Ф. Енгелбергер", която носи името на "бащата на роботиката" и е популярна още като "Нобеловата награда" за роботизирани технологии.

     
Източник: IFR; снимка: Dreamstime

Ключови думи: IFR   automatica   Automate   IFR   IEEE   IERA Award   ISR Europe   индустриални роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...