Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

До 30% от работниците в петролната индустрия може да бъдат заменени от роботи

15.04.2021   |   Начало»Бизнес

След края на пандемията от COVID-19 петролните и газовите компании ще трябва да продължат да търсят нови начини за намаляване на разходите с цел да се справят с бъдещи спадове на пазара. В анализ, посветен на внедряването на роботизирани решения в петролната и газовата индустрия, Rystad Energy отбелязва, че съществуващите решения може да заменят стотици хиляди работни места в сектора и да намалят разходите за работна ръка в сферата на сондажите с няколко милиарда долара до 2030 г., ако индустрията се реши на подобен преход.

Един от сегментите, които ще спечелят най-много от внедряването на роботизирани решения, са сондажите, тъй като разходите за тази дейност са големи и тя включва изпълнението на опасни задачи в предизвикателна среда.

Според Rystad Energy при използване на съществуващите роботизирани системи за сондажи може да се намали броят на работниците с от 20 до 30%. Подобно намаляване на броя на работниците може да доведе до понижение на разходите за заплати с от над 7 млрд. долара само в САЩ.

Дейностите по инспекция, поддръжка и ремонт са идеални за внедряване на роботизирани решения и са сегментът, в който тези решения навлизат най-масово през последните години, посочват от Rystad Energy. До момента това се отнася главно за подводните дейности по инспекция, поддръжка и ремонт, но все повече роботизирани решения намират приложение и в наземните операции.

Rystad Energy прогнозира, че поне 20% от работните места в сегменти като сондажи и поддръжка на теория може да бъдат автоматизирани през следващите 10 години. Това може да доведе до намаляване на броя на работниците с над 140 000 души в САЩ и с над 200 000 души в Русия. Канада, Обединеното кралство и Норвегия могат да съкратят по между 20 000 и 30 000 работни места.
Все пак компаниите трябва да са наясно, че за постигането на тези икономии ще се изискват значителни инвестиции за внедряването на роботи, които могат да варират в зависимост от структурата на разходите и от това дали роботите са закупени или взети на лизинг, отбелязват от Rystad Energy. Съкращаването на работна ръка заради внедряването на роботи също така може да предизвика недоволството на профсъюзите. Самото въвеждане на роботизираните процеси може да изисква и промени в законодателствата с цел да се гарантира, че отговарят на екологичните стандарти и стандартите за безопасност.

     
Източник: Rystad Energy; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Rystad Energy   роботи   петролна и газова индустрия   COVID-19  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...