Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Гимназистите у нас ще могат да изучават програмиране на роботи и изкуствен интелект

23.06.2022   |   Начало»Проекти

Предстои да бъдат въведени две нови специалности в сферата на роботиката на ниво средно образование у нас - "Програмист на роботи" и "Програмист на изкуствен интелект". Това стана ясно по време на онлайн дискусия между представители на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) и Министерството на образованието и науката (МОН).

Срещата бе посветена на актуалното състояние и възможностите за развитие на роботиката в образователната система. Беше поставен въпросът за настоящите нужди на бизнеса и програмите и мерките, които образователното министерство предвижда в отговор на потребностите от качествени специалисти в тази сфера. В събитието взеха участие заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева и директорът на Националния STEM център към МОН - доц. д-р Найден Шиваров, както и представители на бизнеса и индустрията.

По време на дебата експертите от ПАРА предоставиха актуални данни за състоянието на техническото образование у нас и отличиха успешните примери и предприетите стъпки за създаване и стимулиране на дейността на клубове по роботика в страната. Те споделиха и визията си за това как биха могли да бъдат разрешени някои основни проблеми в образователната сфера и в частност в сектора на технологиите.

Като основни предизвикателства пред развитието на роботиката в образованието в България от ПАРА посочиха недостигът на експерти в заводите, липсата на работещо дуално висше образование, нуждата от обучителни центрове под формата на публично-частни партньорства и от квалифицирани учители с високо ниво на техническа подготвеност, както и липсата на дългосрочна икономическа стратегия у нас. Участниците във форума от страна на Асоциацията се застъпиха още за промяна на квотите за прием на ученици в отделните гимназии.

Представителите на МОН обявиха подробности около въвеждането на новата програма "Образование", в която се предвижда изграждането на Център за високи постижения в професионалното образование. От там подчертаха, че предстои обособяване на секторни съвети и окрупняване на специалностите в това направление, тъй като в момента те са повече от 450. Като работещ инструмент за осигуряване на добра професионална подготовка на младите хора у нас бе посочена програмата "ИТ Бизнесът преподава", по чиято линия продължават да се организират различни мероприятия.

"Недостигът на експерти в заводите може да бъде преодолян чрез засилване на дуалното обучение на етап средно образование. Считаме за важно и създаването на публично-частно партньорство между държавата и бизнеса чрез финансиране на обучителни центрове, в които няколко компании на регионално ниво да обучават ученици и студенти на технически умения. Друга добра мярка би била инвестицията на държавата във висше дуално образование, по примера на Германия. Всички тези идеи биха могли да засилят развитието на България в индустриален план, подготвяйки добре обучени кадри в срок от три до пет години", коментират от ПАРА.

Запис от онлайн дискусията можете да гледате тук.

     
Източник: ПАРА

Ключови думи: ПАРА   МОН   роботика   образование   програмиране на роботи   изкуствен интелект   STEM  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...