Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Скок в продажбите на роботи на Стария континент

01.07.2022   |   Начало»Бизнес

Пазарът на роботи в Европа се възстановява след две години на спад в продажбите, сочат актуалните данни на Международната федерация по роботика (IFR). През 2021 г. инсталациите на промишлени роботи са надминали досегашния рекорд от 75 600 внедрени системи, който беше регистриран през 2018 г. Статистиките за изминалата година показват, че новоинсталираните роботизирани решения са общо 78 000, което представлява ръст от 15% спрямо предходната.

Данните по сектори

В автомобилостроенето, което запазва позицията си на водеща клиентска индустрия за пазара на роботика, не е отчетен ръст в инсталациите. В този бранш през 2021 г. са интегрирани 19 300 нови робота, което дублира резултатите от предходния отчетен период. За сметка на това в металообработката и машиностроенето новоинсталираните системи са 15 500 - с цели 50% повече от 2020 г. Значително увеличение - с 30%, от IFR докладват и в производството на пластмаси и химически продукти, където през миналата година са въведени в експлоатация 7700 нови роботизирани конфигурации.

Ръст на глобалното търсене във водещите индустрии

Основен двигател за растежа на глобалния пазар на промишлени роботи през 2021 г. е електронното производство, където са реализирани 132 000 внедрявания - с 21% повече спрямо данните за предходната година в същия сектор. В автомобилостроенето новоинсталираните роботи са 109 000, което представлява ръст от 37%. Сходни стойности на увеличение в сравнение с 2020 г. отбелязват и секторите машиностроене и металообработка, където инсталациите през изминалата година са 57 000. В класацията следват производството на пластмаси и химически продукти (с 22 500 нови робота и ръст от 21%) и хранително-вкусовата промишленост (с 15 300 новоинсталирани системи и ръст от 24%).

Възстановяване на пазара и в Северна и Южна Америка

През 2021 г. Северна и Южна Америка не успяват да подобрят досегашния си рекорд в продажбите на индустриални роботи от 2018 г., когато общо на двата континента са заработили 55 200 нови робота. Изминалата година обаче им носи втория най-добър резултат в историята на бранша в региона. Най-много новоинсталирани роботи през 2021 г. има в Съединените щати (33 800 броя), което представлява 68% от общия пазар в двете Америки.

Азия остава най-големият пазар на роботи

73% от всички нови роботи в индустрията през 2021 г. са внедрени в Азия, показва докладът на IFR. Общият им брой е 354 500 - с близо една трета повече в сравнение с предходната година. Най-много новоинсталирани системи има в секторите електроника, автомобилостроене, машиностроене и металообработка.

     
Източник: IFR; снимка: Dreamstime

Ключови думи: Индустриални роботи   промишлени роботи   IFR   автомобилостроене   електроника  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...