Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Кобот от серията Motoman HC на Yaskawa оптимизира производството на Verla-Pharm

Немското фармацевтично предприятие Verla-Pharm от десетилетия е на пазара на медикаменти и хранителни добавки. За компанията пионер в бранша това означава и непрекъснато увеличаване на производствения капацитет и логистичните разходи, наред с необходимостта от оптимално оползотворяване на наличното работно пространство в завода. Ето защо баварският производител на лекарствени средства залага именно на палетизиращия кобот Motoman HC20 от Yaskawa в рамките на първия си проект в сферата на роботизацията.

Портфолиото на Verla-Pharm включва широко разнообразие от фармацевтични продукти в най-различни дозирани форми. В контекста на плановете си за бъдещо развитие на бизнеса фирмата взема решение да замени досегашната ръчна система за палетизиране на картонени опаковки в края на производствената линия с автоматизирано решение. Основните изисквания на предприятието са то да бъде максимално лесно за управление и експлоатация и да заема минимално пространство във фабриката.

В търсене на оптималната система, компанията първоначално се спира на класически палетизатор с две линейни оси от AHM Sondermaschinenbau. Ограниченото пространство в цеха обаче се оказва сериозно предизвикателство. Затова от AHM предлагат алтернативно решение - клетка за палетизиране с кобот, която не изисква обособяване на защитна зона или поставяне на предпазно заграждение. Оборудването се състои само от един манипулатор, монтиран на конзола, със съответния хващач, контролер и работно устройство. Кашоните, които подлежат на палетизиране, пристигат по съществуващия конвейер и активират кобота с помощта на светлинна бариера. Манипулаторът премества кашона върху палета, позиционирайки го прецизно на правилното място.

Палетизиращият кобот Motoman HC20

Макар на пръв поглед роботизираната клетка да изглежда относително проста, нейната изключителна функционалност и ефективност са осигурени от палетизиращия кобот от серията Motoman HC (Human Collaborative) на Yaskawa. Въпреки че е пълноценен индустриален робот, моделът HC20 може да работи и в безопасен режим при по-ниска скорост. В случай на сблъсък, който при всички случаи би бил безобиден, манипулаторът спира незабавно. Това означава, че хората могат да работят напълно сигурно и безпроблемно в рамките на работния обсег на кобота.

В производството на Verla-Pharm колаборативният Motoman HC20 се движи бавно и безопасно, а конструкцията му е впечатляваща - с влаго- и прахоусточив корпус с висока степен на защита IP67 и лесни за почистване повърхности.

В допълнение към всичко това, роботът съчетава висока товароносимост (20 кг) с дълбок работен обсег (1900 мм), което го прави отлично решение за конкретната задача. Хващачът на кобота, произведен от Schmalz, е специално разработен за колаборативни приложения и тежи приблизително 3 кг, а средното тегло на картонените опаковки за палетизиране е около 12 кг. Подобно на множеството съвместими аксесоари в екосистемата на Yaskawa, той е перфектно съобразен с манипулатора. Практичните "plug&play" компоненти от този тип позволяват на системните партньори на японската корпорация, като AHM, бързо да внедряват роботите й в широк набор от приложни сценарии, особено в сферата на роботизираната палетизация.

Както останалите модели от серията Motoman HC, HC20 се отличава с изключително интуитивно управление. В допълнение към възможностите за задаване на команди и програми на манипулатора с помощта на преносим контролер, той може да бъде и директно навигиран и програмиран от човешка ръка (посредством технологията Direct Teach, DT). Колаборативният робот от Yaskawa гарантира висока степен на безопасност, дори при директен контакт с оператор, благодарение на шест интегрирани сензора за въртящ момент, които незабавно го изключват в случай на сблъсък при наличие на хора в работната зона.

 

АТРИ Роботикс
Стара Загора 6000
ул. Цар Иван Шишман №77, офис 32
Тел.: +359 893 967 467; +359 899 625 160
E-mail: robotics@a3robotics.bg
Web: https://a3robotics.bg/

     
Източник: АТРИ Роботикс

Ключови думи: АТРИ Роботикс   A3 Robotics   Yaskawa   MOTOMAN   Motoman HC   Motoman HC20   коботи   палетизиращи роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...