Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Институтът по роботика към БАН и Военна академия "Г. С. Раковски" ще си сътрудничат по проекта КВАЗАР

Институтът по роботика към Българската академия на науките (БАН) и Военна академия "Г. С. Раковски" сключиха меморандум за сътрудничество по линия на проекта за изграждане и развитие на център за компетентност "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска (КВАЗАР)". Двете академични организации планират съвместно да развиват научна дейност и разработки в областта на сигурността и отбраната.

Официален старт на проекта бе даден на 1 юни 2018 г., а срокът за изпълнението му е пет години, до юни 2023 г. Общият бюджет за дейности възлиза на 13,5 млн. лв.

Институтът по роботика е водеща организация по изпълнение на проекта, а сред партньорите в инициативата са Институтът по металознание, съоръжения и технологии "Академик Ангел Балевски" към БАН, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Националният военен университет "Васил Левски", Технически университет – Габрово, Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, Геолого-географският факултет към СУ "Св. Климент Охридски" и Сдружение "Съвременни летателни технологии".

"ЕК и НАТО определят квантовата комуникация и роботиката като хипертехнологии на 21 век. Това е ясно изразена ниша, която чрез капацитета на партньорите ще стане водещо направление с мултидисциплинарна важност", коментира по време на представянето на проекта директорът на Института по роботика доц. Август Иванов.

"Проектът КВАЗАР позволява на нашия академичен и научноизследователски състав да се развива и включва в нови и иновативни дейности. Ще можем да се възползваме от възможностите на центъра КВАЗАР както за изследвания, така и за провеждане на курсове на ниво, което отговаря на нашето съвремие и на новата среда в сферата на сигурността. Очакваме това сътрудничество да доведе до създаване на нови способности за Академията, за да се провежда обучение и извън сегашните 13 магистърски, 10 докторски и 2 бакалавърски програми, а катедрите да се разглеждат като платформи за конфигуриране на нови специалности в съответствие с потребностите", заяви началникът на Военна академия "Г. С. Раковски" генерал-майор Тодор Дочев.

     
Източник: КВАЗАР

Ключови думи: КВАЗАР   Институт по роботика   БАН   Военна академия "Г. С. Раковски"   роботика   квантова комуникация  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...