Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Шест са отличените с Red Dot Design Award 2022 модели колаборативни и индустриални роботи

29.07.2022   |   Начало»Бизнес

Общо шест иновативни системи в категориите промишлени и колаборативни роботи получиха престижното отличие за продуктов дизайн Red Dot Award за 2022 г. Това са промишленият делта робот IRB 390 FlexPacker на ABB, гъвкавият кобот LBR iisy 11 на KUKA, новият SCARA робот Motoman SG400 на Yaskawa, компактният 6-осен робот за общо приложение Motoman GP4 на Yaskawa, адаптивният робот за приложения в тежката индустрия RIZON 10 на Flexiv Robotics и колаборативният делта робот WYZO, дело на едноименната компания.

IRB 390 FlexPacker на ABB е първият индустриален делта робот, награден с отличието Red Dot, и третият модел на компанията, който получава признание от международното жури на инициативата. През изминалата 2021 г. колаборативният робот на ABB GoFa се нареди сред носителите на престижната награда, а през 2011 г. двуръкият фирмен кобот YuMi заслужи отличието за продуктов дизайн. IRB 390 FlexPacker е проектиран за ултрабързи опаковъчни приложения в отговор на нарастващото търсене на високоефективни 5-осни "pick-and-pack" системи, които обединяват функционалността на два 6-осни робота. Той може да работи при високи натоварвания и да манипулира с обекти до 15 кг.

Универсалният кобот LBR iisy 11 на KUKA впечатлява съдиите с това, че е лесен и интуитивен за внедряване и експлоатация. Моделът е оптимизиран за приложения в тесни пространства и може да бъде използван за разтоварване, пакетиране и асемблиране. Всички компоненти на LBR iisy 11 са в отличителната цветова схема на японския производител и са с меки, заоблени форми, които допълнително намаляват риска при взаимодействие с оператор. Базиран на операционната система от ново поколение iiQKA.OS от KUKA, коботът гарантира лесно конфигуриране и управление и се вписва в множество отрасли и приложения, които изискват висока прецизност, бързина и чувствителност при работа.

Двата модела от гамата Motoman на Yaskawa, които бяха отличени с Red Dot Design Award за 2022 г., са SCARA роботът SG400 и компактният 6-осен робот за общо приложение GP4. Първият съчетава компактни размери с голям работен обсег и е подходящ за високоскоростно манипулиране и сортиране на малки обекти с тегло до 3 кг. В допълнение към pick-and-place операции, SG400 може ефективно да изпълнява и задачи в линии за асемблиране, например гъвкаво подаване на дребни компоненти за монтаж. Оптимизираният дизайн на модела намалява риска от сблъсък с други системи в работната зона и позволява няколко робота да си партнират и в най-тесните пространства, а малкото необходимо място за инсталация улеснява интеграцията в съществуващи производства.

Motoman GP4 е 6-осен робот, който се отличава с висока бързина, прецизност и повторяемост. Издръжливият му дизайн прави възможно внедряването и използването му дори в тежки индустриални среди. При този модел на Yaskawa изискванията за инсталационно пространство също са сведени до минимум, а монтажните възможности включват подово, стенно или таванно позициониране на робота. Интегрираната в осите система за доставка на технологичен флуид и вентилация улеснява комбинирането с външни хващачи и сензори. Компактният корпус отново е проектиран съгласно принципа за нулев риск от сблъсъци в работната зона, като в допълнение е изключително лесен за почистване.

RIZON 10 от Flexiv Robotics, който също е сред наградените с Red Dot Award модели през настоящата година, е предназначен за приложения, които се характеризират с високи работни натоварвания. Той съчетава оптимизирана индустриална технология за управление на силата с усъвършенствано машинно зрение и изкуствен интелект. Решението позволява изключително бърза и лесна адаптация към променящи се производствени среди, като същевременно гарантира безкомпромисна безопасност. Възможен е широк набор от монтажни конфигурации, а отличната координация между манипулатора и камерата за компютърно зрение го правят подходящ за автоматизиране на комплексни задачи с висока производителност.

Делта коботът WYZO - шестият отличен с престижната награда за продуктов дизайн модел за 2022 г., се откроява с иновативен дизайн, който не изисква предпазни заграждения и разполага със сертифицирана технология за регистриране на близост в работната зона. В присъствие на оператор WYZO незабавно намалява скоростта си на работа, а размерите му са около шест пъти по-малки в сравнение с популярните pick-and-place системи в практиката. Оптимизираният дизайн позволява внедряването на системата практически във всички зони на производствените линии и лесното й преместване, включително през стандартни врати и асансьорни кабини. Високоскоростният колаборативен робот WYZO е съвместим с всички стандартни типове хващачи на пазара.

     
Източник: Red Dot

Ключови думи: Red Dot Design Award   индустриални роботи   колаборативни роботи   коботи   ABB   IRB 390 FlexPacker   делта роботи   KUKA   LBR   Motoman SG400   SCARA роботи   Motoman GP4   6-осни роботи   RIZON 10   Flexiv Robotics   WYZO  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...