Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ПАРА обобщи успешните образователни инициативи в сферата на роботиката през изминалата година

10.08.2022   |   Начало»Проекти

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) резюмира най-успешните и значими образователни инициативи през изминалата година, които имат роля за развитието на роботиката и популяризирането й сред младите хора у нас. За целта Асоциацията обособи специален раздел в наскоро публикувания си ежегоден доклад "Българските успехи в роботиката и автоматизацията през 2021 г."

Сред добрите примери, посочени в секция "Образование" на документа, е меморандумът за сътрудничество, който подписаха Huawei Bulgaria и Техническият университет в Габрово с цел обмен на опит между бизнеса и образователния сектор и осигуряване на подкрепа за развитието на българските студенти в областта на IT технологиите.

Обзорът на успехите на ниво средно образование включва и проекта "Информатиката в роботиката - път към създаване на изкуствен интелект" на силистренската математическа гимназия "Св. Климент Охридски", реализиран благодарение на инициативата за социална отговорност на Лидл България "Ти и Lidl за по-добър живот". Програмата цели да създаде условия за учениците да специализират в сферата на роботизираните технологии и да допринесат за технологичния напредък на страната.

От ПАРА насочват вниманието на обществеността и към програмите, въведени в етапите на начално и основно образование, които целят да запознаят учениците със света на роботиката още от най-ранна възраст. През 2021 г. в пловдивското средно училище "Св. Паисий Хилендарски" беше въведен нов учебен предмет за петокласниците - "Роботика и виртуален дизайн", който обхваща три модула - роботика, уеб дизайн, виртуална и добавена реалност. За целта са осигурени съответните устройства, софтуерни решения и учебни ресурси за децата и преподавателите, а интересът към двете паралелки, в които ще се изучава дисциплината, е голям, споделят от училището.

В русенското основно училище "Ангел Кънчев" пък през изминалата година е открит специализиран STEM кабинет "Център за победители", оборудван с роботи, модерни лаптопи, таблети и 3D принтер. "В класната стая за креативни дигитални създатели могат да се правят опити, интегриращи обучението по различни предмети", информират от ПАРА.

За учениците от 3 до 5 клас в русенските училища е предвидено и въвеждането на безплатно обучение по роботика, виртуална и добавена реалност, което ще се извършва в съответните STEM центрове. Фокус на инициативата е провеждане на практическо образование чрез модерни технологии и иновативни преподавателски методики.

Ежегодният доклад на Асоциацията за българските постижения в сферата на роботиката и автоматизацията отличава като успешен пример и Националната програма "Бизнесът преподава", която запознава ученици и учители от 147 държавни и общински училища с новостите в технологичния сектор чрез възможности за участие в семинари и практически обучения, организирани от бизнеса. По линия на програмата представители на различни фирми и предприятия в страната се включват в учебния процес в 122 учебни заведения, за да представят пред младите хора и техните преподаватели практическите аспекти на някои от технологиите, които изучават на теория. Най-голям е интересът към компаниите от IT сектора и към темите в сферата на роботиката, адитивното производство и виртуалната реалност, допълват от ПАРА.

В резюмето на Асоциацията за напредъка в образователния сектор през изминалата година у нас попада и иновативната разработка на д-р Васил Попов - докторант на Техническия университет в Пловдив, който адаптира и обучава интелигентни индустриални роботи да получават информация през камера, да различават обекти, да ги локализират и според зададен алгоритъм да променят поведението си. Д-р Попов е част от международна общност на учени, които работят в областта на алгоритмите за изкуствен интелект и приложенията им в роботиката.

Сред родните успехи, обобщени от ПАРА в четвъртото поред издание на годишния й доклад, е и достойното представяне на RoboticsLab academy Pleven, член на Асоциацията, на Световната олимпиада по лего роботика WRO (World Robotic Olympiad). Плевенската академия беше единственият български участник в международното събитие, което се проведе в Германия във виртуален формат през ноември 2021 г. Отборът разработи проект, базиран на идеята за по-активно използване на роботите и технологиите в опазването на природата от замърсяване.

     
Източник: ПАРА

Ключови думи: ПАРА   PARA   роботика   автоматизация   доклад   образование   STEM   виртуална реалност   добавена реалност   изкуствен интелект  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...