Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Отличиха с Red Dot Award 2022 и шест иновативни модела при дроновете

Общо 13 са наградените с престижното отличие за дизайн Red Dot Award продукти в сегмента на дроновете в тазгодишното издание на международните награди. Шест от тях са иновативни модели безпилотни летателни апарати, а останалите са аксесоари - дистанционни управления, камери, платформи за приземяване и антени за проследяване.

Изцяло автономната система за инспекция на I-Kingtec, която е сред селектираните от журито технологии, включва интелигентния индустриален дрон Orca и автоматизираната платформа за управление, зареждане и приземяване Tiger Den. Платформата автоматично проверява и подменя батериите и сензорните модули на летателния апарат, като може да го подготви за повторно излитане в рамките само на 3 минути. Дронът може да записва и да обработва данните от записите в непрекъснат режим, което го прави подходящ за инспектиране и поддръжка на наземни съоръжения. Други потенциални приложения са триизмерно моделиране на различни терени, инспекция и надзор на строителни площадки, рудници и кариери, мониторинг на сигурността и т. н.

Подводният дрон Chasing M2, създаден от Chasing Innovation, е подходящ за промишлени приложения на дълбочини до 100 м. Системата е способна да развие скорост до три възела, а 8-векторните й витла позволяват неограничено движение във всички посоки. Предната част на корпуса наподобява пеперуда, а дизайнът е съобразен с принципите на механиката на флуидите така, че дронът да запазва стабилна позиция при движение, като същевременно преодолява по-лесно съпротивлението на водата. Безпилотният апарат разполага с възможности за гъвкав монтаж на различни спомагателни съоръжения, включително роботизиран манипулатор, външно LED осветление или лазерни измервателни прибори (дълбокомери, шублери и др.)

Сред отличените с наградата за дизайн Red Dot продукти тази година е и базираният на изкуствен интелект и роботизирани технологии въздушен дрон Airpeak S1 от Sony Group Corporation. Системата разполага с усъвършенствани възможности за заснемане на изображения и интелигентни сензори. Корпусът е компактен, издръжлив и лек. Той е оборудван с магнезиева стойка за камера, подсилени със синтетична смола компоненти и карбонови крайници, които оформят здрава конструкция с оптимално разположен център на тежестта. Колесниците за приземяване се прибират по време на полет, за да осигурят на камерата безупречна видимост във всички позиции, дори при промяна на положението на кардана за балансиране. Олекотеният дизайн на дрона и мощният двигател му позволяват да носи камера с тегло до 2,5 кг.

Носители на наградата Red Dot Design Award 2022 са и два модела на Autel Robotics - EVO Lite+ и EVO Nano+. Първият от двата дрона тежи скромните 835 грама. Голяма част от теглото му се дължи на мощната батерия, която осигурява до 40 минути полет. Почти безшумните перки се прикрепят в края на карбоновите крайници чрез специална технология за бърз и улеснен монтаж, която не изисква инструменти.

В коремната част на корпуса и на крайниците са монтирани ярки LED осветители, които правят дрона лесно видим дори при влошени условия на осветеност. Аеродинамичният дизайн и режимът "автопилот" в комбинация с високата ветроустойчивост осигуряват на модела отлична стабилност при полет. Сред предимствата му е и интелигентният алгоритъм с дълбоко самообучение за заснемане на кристално ясни изображения през нощта.

Другият представител на серията EVO - моделът Nano+, пък е с тегло от едва 249 грама. В сгънато положение той е не по-голям от смартфон и всъщност тежи колкото портокал. В окомплектовката му е включена 50-мегапикселова камера, способна да заснема висококачествени изображения дори при лошо осветяване. Дизайнът на системата отново е с фокус върху аеродинамиката, баланса и ветроустойчивостта по време на полет, като в допълнение е предвидено и улеснено управление. Трипосочните сензори за бинокулярно зрение позволяват на дрона едновременно да възприема визуална информация за препятствията по траекторията си на движение в три направления и ефективно да избягва сблъсъци.

Последният модел в тазгодишната селекция на журито на Red Dot е мини дронът за закрити пространства Star Gazer на китайския бранд Hisingy. Компактен, олекотен и с високо ниво на безопасност, той може лесно да бъде навигиран в различни среди на закрито, например при игри, базирани на виртуална и смесена реалност. Модулният дизайн на дрона позволява на потребителите да го персонализират и надграждат за различни сценарии. Аеродинамичният корпус и улесненото управление допълват предимствата на модела за развлекателни приложения.

     
Източник: Red Dot

Ключови думи: Red Dot Award   дронове   безпилотни летателни апарати   Sony   EVO   Autel Robotics   дронове за инспекция  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...