Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Роботизираните станции - поглед отвътре с Kawasaki Robotics и ASTOR

Роботизираните станции са базирани на значително по-обширна технологична концепция от индустриалните роботи, тъй като включват множество допълнителни елементи и аксесоари - т. нар. периферни устройства и системи. В сферата на роботизацията на промишлени процеси в Европа Kawasaki Robotics успешно си партнира с полския доставчик и интегратор на интелигентни индустриални решения ASTOR. Съвместните проекти на двете компании обхващат проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на стандартни и специализирани роботизирани станции за приложения в редица области като палетизиране, заваряване, асемблиране, манипулиране и обслужване на обработващи машини, боядисване и нанасяне на покрития, дозиране и т. н.

 

Палетизиращите станции - от какво се състоят?

Нека вземем за пример една роботизирана станция за палетизиране и да разгледаме основните й компоненти. Освен индустриалния робот, който е в "главната роля", за изпълнение на работните задачи е необходим и стандартен или пък специално проектиран за конкретното приложение захват. В голяма част от решенията си в сферата на палетизирането Kawasaki и ASTOR залагат на пневматичен захват, който позволява на робота прецизно да борави със съответния обект (детайл, кашон, кутия или друга транспортна единица), да го премества и позиционира върху стек, купчина или палет.

 

Следващият ключов елемент на станцията е системата за безопасност. Тя може да включва множество различни технологии и компоненти, например предпазни заграждения, светлинни бариери, сензори за врати, скенери, решения за мониторинг на осите на робота, бутони за аварийно спиране, сейфти контролери и др.

 

Човеко-машинният интерфейс, използван за програмиране и управление, се визуализира на съответното устройство - индустриален компютър, операторски панел, терминал и т. н. Комуникацията между PLC контролера и мобилните роботи, когато такива се използват в приложението (например за доставяне на отделни обекти или транспортни единици до станцията), се осъществява безжично с помощта на 5G технология.

 

Програмиране на роботизирани станции - какво трябва да знаем?

Обикновено всеки елемент на роботизираната станция се програмира поотделно чрез съответния софтуер. Програмирането на PLC контролерите се извършва посредством специален помощен софтуерен инструмент. Логиката на програмата се реализира с помощта на структуриран текст, който позволява стартирането на отделни последователности от приложението за палетизиране. В допълнение програмируемият контролер разчита и данни от сензорите, които следят правилното изпълнение на работната задача.

 

Конфигурирането на промишления робот може да бъде осъществено по няколко различни начина. Логическите последователности традиционно се програмират чрез софтуера за управление на робота, а програмите за движение могат да бъдат генерирани цялостно или частично с обучителен терминал. Готовата програма с точковия облак за движение се изпраща към робота за изпълнение. Така той знае кога и при какви условия манипулаторът му трябва да достигне съответната точка в пространството.

 

Мобилните роботи се програмират чрез уеб базирано или мобилно приложение. Роботът се обучава на необходимата траектория за придвижване в обекта при изпълнение на съответната задача, като всяка задача може да бъде съхранявана в отделен запис. Благодарение на комуникационната система на станцията (и програмата на PLC контролера) мобилният робот автоматично бива извикван в подходящия момент, за да стартира своята собствена програмна последователност.

 

Комуникацията между отделните елементи на роботизираната станция е сред най-важните аспекти при проектирането и изграждането на една интелигентна система за палетизиране. В решенията на Kawasaki и ASTOR тя се основава на няколко протокола - Ethernet IP, EtherCAT и TCP IP. С развитието на концепцията за Industry 4.0 комуникационните технологии и платформите за програмиране на промишлени роботи и роботизирани станции вървят към постепенно унифициране и стандартизация.

 

За контакт:

Marcin Brydak
International Account Manager

M: +48 603 790 051
E: m.brydak@kawasakirobotics.pl
LinkedIN: Marcin Brydak 
Kawasaki Robotics Central and Eastern Europe HUB

 

Минко Ангелов
Изпълнителен директор

M: +359 286 830 43
E: minko@bimextools.com
www.bimextools.com
Bimex Ltd.

     
Източник: Бимекс Лимитид

Ключови думи: Бимекс Лимитид   Bimex   Kawasaki   Kawasaki Robotics   роботизирани станции   роботизирано палетизиране   палетизиране   ASTOR  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...