Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

KUKA изследва психологическите аспекти на колаборацията с роботи в рамките на европейския проект MindBot

Колаборативните роботи безспорно улесняват изпълнението на редица прецизни, рискови или пък повторяеми дейности в индустрията. Но могат ли да направят работниците по-щастливи? Какви ефекти оказва съвместната работа с коботи върху мотивацията и благосъстоянието на служителите? Какви социални предизвикателства във връзка със споделените производствени приложения възникват в малките и средните предприятия? На тези въпроси си поставя за цел да отговори проектът MindBot, който акцентира върху хората в роботизираните линии и тяхното психично здраве.

 

Опитът на Ford

В рамките на стартиралия през януари 2020 г. проект, финансиран от Европейския съюз, KUKA си сътрудничи с партньорски консорциум, който е съставен от представители на научноизследователския сектор и индустрията. Целта на инициативата е да изследва различни психологически и социални аспекти на ежедневната колаборация между човека и роботите в контекста на Industry 4.0. Екипът събира емпирична информация за това комплексно взаимодействие като наблюдава реални колаборативни приложения в шест глобални предприятия.

Сред участниците е автомобилният производител Ford. В една от фабриките на компанията дългогодишният служител Дитмар Браунер споделя задълженията си на поточната линия за асемблиране на двигателни блокове с кобот от серията LBR iiwa на KUKA. Роботът "Роби", както Дитмар галено го нарича, е основната причина дългогодишният служител на фирмата да е все още на работното си място в завода.

 

След неприятен инцидент Браунер е на път да приключи 30-годишната си кариера в производството на Ford вследствие на непрекъсната болка и прогресивно влошаващи се проблеми с рамото и китката. Новият му "колега" - коботът Роби, обаче идва тъкмо навреме, за да поеме част от задачите на Дитмар, които след злополуката го затрудняват поради ограничената подвижност на едната му ръка. Повече за това как се отразява появата на кобота и съвместната работа с него на психиката и мотивацията на Браунер можете да научите от видеото тук.

 

Стрес на работното място? Коботите идват на помощ

Европейският проект на KUKA не цели единствено да насочи вниманието към психичното здраве на хората в колаборативните приложения, но и да установи база за разработката на технологии, които се адаптират към моментното душевно състояние на работниците и променят поведението си съобразно техните потребности.

 

За тази цел участниците в инициативата MindBot, като Дитмар Браунер, носят смарт часовници, които измерват нивата им на стрес и други жизнени показатели. Коботите могат своевременно да получават и анализират тези данни, за да реагират адекватно спрямо нуждите на човешките си колеги и да са им в максимална помощ в моменти на тревога, преумора, нервно напрежение и др. KUKA и партньорите на компанията считат, че на този принцип може да се създаде специален софтуерен инструмент (add-on) за колаборативните роботи, който да им позволи да предлагат на работника различни стратегии и мерки с цел запазване на вниманието и концентрацията върху работните задачи. Той може да бъде интегриран например в интерфейса на операторския HMI терминал KUKA smartPAD.

 

С поглед към бъдещето на индустрията

Сред целите на проекта MindBot е и дефинирането на насоки за проектиране на работни места и производствени среди, които благоприятстват психичното здраве на служителите в индустрията. От Ford споделят, че участието в инициативата на KUKA им дава ценни изводи и има трайно положително влияние върху политиката на компанията относно служителите й. Ето защо автомобилният производител охотно планира да се включи и в предстоящия трети, финален етап на MindBot. По време на последната фаза на проекта KUKA ще внедри специално разработен аватар в споделените приложения между хора и роботи в шестте компании, като ще тества дали и как тази технология може допълнително да оптимизира взаимодействието между тях.

 

 

 

СПЕЙСКАД ООД
Казанлък 6100
Ул. Стара река 2, офис 310
Тел: 02 9033999
Email: info@spacecad.bg
Web: www.spacecad.bg 

     
Източник: Спейскад

Ключови думи: Спейскад   SpaceCAD   KUKA   MindBot   LBR iiwa   колаборативни роботи   коботи   KUKA smartPAD  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...