Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобален катализатор за стартъпи стимулира развитието на роботиката в здравеопазването

01.09.2022   |   Начало»Бизнес

Започва вторият етап на програмата Startup Catalyst, инициирана от специално учреден за целта консорциум с участието на някои от водещите глобални компании в сферата на роботиката и индустриалната автоматизация. Инициативата, в която си партнират Festo, Mitsubishi Electric Automation, MassRobotics, Mitre, Novanta и др., цели да подпомогне стартиращи фирми, разработващи роботизирани системи за сектора на медицината и здравеопазването. За целта на стартъпите ще бъдат предоставяни необходимите насоки, контакти и ресурси, от които се нуждаят, за да се наложат и утвърдят на пазара.

В рамките на катализатора новосъздадените бизнес организации ще получат възможности да установят надеждни взаимоотношения с инвеститори, доставчици, производствени предприятия, маркетингови специалисти, специализирани медийни канали и клиенти в този бързо развиващ се бранш, както и да се възползват от подкрепата на доказани експерти.

В инциативата могат да се включат "прохождащи" фирми в сегменти като медицинска роботика, Internet of Medical Things ("Интернет на медицинските неща", IoMT), базирани на изкуствен интелект технологии за здравния сектор, системи за клинична и извънболнична грижa, обществено здраве и безопасност, автоматизация на лабораторна дейност, автоматизация на веригите за доставки, подобряване качеството на живот, обучение и асистиране на здравни специалисти и т. н. В обхвата на катализатора не попада разработката на софтуер за дигитално управление на здравеопазването, например мобилни приложения, платформи за автоматизация на процеси и др.

За да се включат в менторската програма, стартъпите е необходимо да са в ранна фаза на финансиране, да разполагат със солиден екип (включващ специалисти в областта на здравеопазването, технически експерти и персонал в сферата на стратегическото планиране и управление), стабилен мениджмънт с доказани резултати, финансова подкрепа (от бизнес ангели, CVC и/или венчър капитал), както и ефективна защита на интелектуалната собственост.

Участниците в Startup Catalyst ще получат достъп до иновационните центрове и инженерните ресурси на Festo, Mitsubishi Electric Automation, MassRobotics, Mitre, Novanta и останалите ментори в катализатора, а също опции да се възползват от заеми, безплатни компоненти и технологии за прототипиране и тестване.

От консорциума публикуват списък на типовете роботизирани системи, които се внедряват и използват в съвременното здравеопазване и чиято разработка е подходящо да бъде подпомогната по линия на програмата. Сред тях са: производствените роботи, хуманоидните модели, които изпълняват функциите на здравни работници, технологиите за телеприсъствие на посетители, системите за роботизирана хирургия и други роботизирани интервенции с телеуправление, роботизираните протези, роботите за дезинфекция, за дозиране на храни и лекарствени средства в болничните заведения, за извършване на медицински манипулации (като вземане на кръв и проби, генетични и PCR тестове, мерене на температура и др.), системите за производство и обеззаразяване на лични предпазни средства, роботите за рехабилитация и терапия, автоматизация на болничната, лабораторната и логистичната дейност, манипулаторите за инфекциозни материали и химикали, складовата роботика и т. н.

     
Източник: MassRobotics

Ключови думи: Festo   Mitsubishi Electric Automation   MassRobotics   MITRE   Novanta   Startup Catalyst   роботика   медицинска роботика   здравеопазване   IoMT   Internet of Medical Things  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...