Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Петото издание на фестивала Teknofest отличи иновативни младежки проекти в сферата на роботиката

Между 30 август и 4 септември т. г. в турския град Самсун се проведе петото издание на Teknofest - един от най-големите младежки технологични фестивали на планетата, посветен на роботиката, безпилотните летателни средства, изкуствения интелект и космическите технологии.

Събитието, което събра близо милион посетители от цял свят, по традиция бе организирано от фондация Turkish Technology Team (T3), Министерството на индустрията и технологиите на Турция и редица водещи организации, ангажирани с технологичното развитие на страната, стимулирането на иновационна дейност и подпомагането на "прохождащите" таланти с потенциал за кариерно развитие в сферата на инженерните науки.

В рамките на проявата ученици, студенти и млади специалисти представиха своите новаторски идеи и проекти в над 40 категории, включително роботи, дронове, AI базирани системи, сателити, полупроводникови технологии, ракети и др. Надпреварата в сферата на роботиката се проведе в направленията индустриални роботизирани манипулатори, усъвършенствани и високоскоростни системи за следване на траектория (line followers), мини сумо роботи, автономни роботи и др. Сред отличените от журито разработки бяха робот за мониторинг на наличието и концентрацията на метан с потенциално приложение в различни промишлени сфери, роботизирана система за инспекция на подводни обекти, както и дрон, който гаси пожари.

Платформата цели да подобри качеството на техническото образование и професионалното обучение в Турция, да развие предприемачеството, както и да насочи вниманието на възпитаниците на всички техникуми, гимназии и университети в страната с възможности за реализация в технологичната сфера към роботиката, изкуствения интелект и космическите науки.

Teknofest се провежда ежегодно в различни турски градове от 2018 г. насам, а в последното му издание през миналата година се включиха близо 45 хил. отбора и над 200 хил. участници и посетители от 11 държави. 2200 от младежките екипи и 13 хил. индивидуални състезатели успяха да достигнат до финалния етап на надпреварата.

     
Източник: Teknofest

Ключови думи: Teknofest   роботика   дронове   безпилотни летателни средства   изкуствен интелект   космически технологии  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...