Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Ръст при внедряванията на роботи в мебелната промишленост отчитат от БКДМП

14.09.2022   |   Начало»Бизнес

Все повече български мебелни компании внедряват роботизирани системи и дигитализират своето производството, сочи актуалната информация на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП). От Камарата подчертават, че технологиите за роботизация и автоматизация, които доскоро са били достъпни основно за по-големите предприятия в сектора, все по-масово навлизат и в средните и по-малки фирми.

Ръстът в инсталациите на индустриални роботи в този отрасъл се дължи на множество социо-икономически фактори, сред които: пазарната динамика и сериозната конкуренция, задълбочаващата се липса на работна ръка, нарастващите изисквания по отношение на качеството, необходимостта от осигуряване на възможно най-добри условия на труд на служителите и др., посочват от БКДМП. Основните типове системи за автоматизация на технологичните операции за изработка на мебели - пакетно-разкройващи циркуляри, кантиращи машини и обработващи центри, все още са сред най-масово използваното оборудване в бранша, показват проучванията. Същевременно непрекъснато нарастват приложенията на промишлени роботи в редица дейности в мебелното производство, включително заваряване, палетизиране, зареждане и разтоварване на машини с ЦПУ, фрезоване на големи детайли, както и лакиране и шлайфане на сложни форми.

"Използването на роботи в производството спомага за повишаване на качеството на продукцията и намаляване на брака благодарение на голямата прецизност и повторяемост на процесите, както и за увеличаване на продуктивността вследствие на по-високата постоянна скорост на работа и подобрената безопасност на труда. Роботите могат да заменят служителите в местата с повишена запрашеност и високи температури, както и при рисковите операции. Важно предимство е и фактът, че тези системи предоставят възможности за гъвкав подход при изпълнението на нови задачи. При нужда от конфигуриране на нови операции или изпълнение на специфична поръчка не е необходимо да се закупува допълнително оборудване. Могат да се използват същите роботи, препрограмирани за друг процес", пояснява Павел Димов, член на управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП).

Експертите от Камарата считат, че ефективността в производството на изделия от дървесина би се увеличила в пъти, ако се дигитализират обработката на детайлите и управлението на данните и поръчките, както и ако се автоматизират и роботизират голяма част от производствените процеси.

"Успоредно с навлизането на роботите в мебелните предприятия върви и постепенната дигитализация. От БКДМП работим усилено върху повишаване на дигиталните компетентности на кадрите в бранша, като организираме обучения и семинари. Нужно е уменията на работещите в сектора да се развиват в тази посока, за да може да отговорим на изискванията на европейските пазари", допълва Димов.

От браншовата организация смятат, че българската мебелна промишленост се нуждае от добре балансирана комбинация от висококвалифицирани кадри и умни машини, а бъдещото й развитие се основава на внедряването на все повече иновации и усъвършенствани технологии. Това се дължи на факта, че над 90% от предприятията у нас работят за външни пазари, което налага модернизация и поддържане на високо качество на продукцията, отбелязват от БКДМП.

Марин Генов, член на управителния съвет на Камарата и собственик на мебелна фабрика, дава пример от собствената си практика, в която успешно се използва конфигурация от автоматизирана производствена система и индустриален робот: "Металните детайли за подматрачни рамки, които изработваме, се изрязват на автоматизирана машина, която извършва няколко операции с голяма скорост. От там се зареждат в огъващата машина. Впоследствие роботът взима детайлите и ги позиционира на следващата станция, където биват пробивани, а след това се въвеждат в зоната на заваряване. Създали сме напълно затворен автоматизиран цикъл".

Подобни конфигурации с висока степен на автоматизация и роботизация съкращават времето за производство и спомагат за увеличаване на производителността, добавя Генов. "Целта обаче не е машините да заменят хората, а хората с помощта на машините да започнат да създават мебели с по-високо качество", пояснява той.

     
Източник: БКДМП

Ключови думи: БКДМП   роботика   автоматизация   дигитализация   индустриални роботи   мебелна промишленост   дървообработка  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...