Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Нови възможности за съвместни разработки на учените и бизнеса в сферата на роботиката

15.09.2022   |   Начало»Проекти

Българските учени и изследователи ще получат възможности за реализиране на своите разработки в сегментите роботика, високи технологии, изкуствен интелект и дигитализация в сътрудничество с местния и международен бизнес по линия на новите оперативни програми, финансирани от ЕС. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на среща с председателя на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски.

"Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще осигури близо 3 млрд. лв. само по новата програма за конкурентоспособност и над 2 млрд. лв. по програмата за научни изследвания, а средства за научни разработки и комерсиализацията им в работата на микро-, малките и средни фирми има и по "Националния план за възстановяване и устойчивост" (НПВУ)", поясни министър Пулев.

Той подчерта ключовата роля на БАН за развитието на технологиите на бъдещето у нас и добави, че в областта на роботиката МИР разчита на експертизата на изследователите и институтите на Академията, както и на бизнеса в страната, като ще съдейства за установяване на устойчиви партньорства в тази сфера. "Интересите на инвеститори у нас не са еднократни, а за дългосрочно партньорство", допълни Пулев.

По време на срещата заместник-председателят на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров запозна министъра на иновациите и растежа с най-новите приложни разработки, иновации, патенти и полезни модели на Академията. От там посочиха, че някои от тях са реализирани в партньорства с чуждестранни организации, а интересът към дейността на БАН в тази област традиционно е голям.

В резултат на проведените две издания на форума "Наука за бизнес" Българската академия на науките е изградила добро партньорство и с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, която е в системата на МИР, коментира още акад. Ревалски.

     
Източник: МИР

Ключови думи: МИР   БАН   роботика   изкуствен интелект   дигитализация   Наука за бизнес   ИАНМСП  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...