Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Коботите са сред потенциалните решения на проблема с липса на кадри в индустрията, сочи проучването на ПАРА

21.09.2022   |   Начало»Бизнес

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) обяви резултатите от тазгодишната анкета за нивото на автоматизация в българската индустрия по време на четвъртото издание на Robotics Strategy Forum, което се състоя на 19 и 20 септември в София Тех Парк. TLL Media традиционно партнира на браншовата организация в популяризирането на ежегодното допитване до компаниите от екосистемата.

Между анкетираните тази година са фирми в сегменти като индустриална автоматизация, машиностроене, металообработка, електроника, авиация и др. Близо половината (47,8%) от участниците споделят, че предвиждат комбинирана софтуерна и дискретна автоматизация в бъдеще, като не са заложили конкретен бюджет за целта, а 13% от запитаните планират да вложат над 1 млн. лева в средства за автоматизация през следващите 3 години.

Водещите дейности, които компаниите обмислят да автоматизират, са производството, администрацията, логистиката и контролът на качеството. На въпроса "Какви роботи биха помогнали на компанията ви?" най-голям процент от фирмите посочват колаборативните, а заваръчните, монтажните системи и роботите за инспекция следват надолу в класацията. Сред типовете системи, които са атрактивни за бизнеса през настоящата година според резултатите от изследването, са още роботите за нанасяне на покрития, за зареждане и пълнене, както и софтуерните роботи.

73,9% от анкетираните разкриват, че основният им мотив за инвестиция в роботизация е липсата на работна ръка, следван от повишаване на производителността и качеството и оптимизация на разходите. За сравнение, през 2019 г. недостигът на квалифицирани кадри е бил едва на трето място сред изтъкнатите от компаниите стимули за капиталовложения в роботика, отбелязват от ПАРА.

     
Източник: ПАРА

Ключови думи: Robotics Strategy Forum   ПАРА   PARA   роботика   индустриална автоматизация   автоматизация   колаборативни роботи   коботи   анкета   София Тех Парк  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...