Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Три четвърти от предприятията в Европа планират да инвестират в роботика и автоматизация

23.09.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

75% от европейските производства и 62% от базираните в САЩ предприятия планират да инвестират в технологии за роботизация и автоматизация през следващите три години, показват резултатите от реализирано наскоро глобално проучване на ABB.

80% от образователните експерти, участвали в анкетата, считат, че роботиката и автоматизацията ще дефинират посоките на развитие на световния пазар на труда в рамките на идното десетилетие. Същевременно едва една четвърт от учебните заведения по света използват роботи в обучителните си програми.

Връщане на изнесените производства

Сред водещите тенденции, отчетени от маркетолозите на ABB в изследването, е все по-масовата практика европейски и американски компании да позиционират обратно в близост до централите си редица операции, които са били организирани чрез аутсорсинг в близкото минало.

Анализаторите определят това явление като резултат от стремежа на бизнеса на Стария континент и в Северна Америка да си осигури по-голяма стабилност и устойчивост в контекста на глобалната трансформация на индустрията през последните години.

"Липсващите" умения

Според проучването обаче е налице сериозен дефицит в необходимите умения и компетенции на служителите, за да бъдат реализирани успешно заложените стратегии за пазарно развитие на тези компании в бъдеще, който е плод до голяма степен на "празнина" в образователната система във връзка с обучението по роботика и автоматизация.

Експертите допълват, че това несъответствие между плановете на бизнеса и маркетинговите прогнози ще проличи най-ясно с еволюцията на работните места към все по-свързани и автоматизирани екосистеми.

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   роботика   автоматизация   пазарно проучване  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...