Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Кои са водещите държави на световната карта на индустриалната роботика през 2022 г.?

30.09.2022   |   Начало»Бизнес

Агенцията за пазарни проучвания в сферата на роботиката и изкуствения интелект Analytics Insight публикува класация на десетте водещи държави в света, при които през настоящата година се наблюдава превес на роботизираната над човешката сила в индустриалното производство.

"В някои страни расата на роботите започва да доминира над човешката във фабриките благодарение на непрекъснатия технологичен напредък в областта и активното финансиране на проекти от страна на правителствата. Най-роботизираните държави по-света са изцяло фокусирани върху това да развиват автоматизирани индустрии, в които ефективно да подобряват производителността и ангажираността на крайните клиенти. Глобалният пазар на роботи се очаква да достигне 275 млрд. щатски долара до 2025 г., като се увеличава с комбиниран годишен темп на растеж от цели 16%. Тук е мястото да развенчаем мита, че повече роботизирани системи означава по-малко работни места за хората. Инвестициите в роботика гарантират стабилна екосистема на ниво човек-машина и генерално стимулират приходите в съответните държави, което повлиява благоприятно икономиката и пазара на труда", коментират маркетолозите.

Нека видим и кои страни се нареждат в Топ 10 на най-роботизираните държави през 2022 г. според Analytics Insight:

1. Южна Корея

На върха на класацията застава една от най-напредналите в сферата на роботиката страни. Южнокорейски индустриални роботи се използват по цял свят, а държавата акцентира върху развитието на силен собствен капацитет в сегмента, като инвестира милиони долари всяка година в местни проекти. Освен промишлени системи и манипулатори, в Южна Корея се използват и голям брой домакински, сервизни, образователни роботи и др.

2. Япония

Дългогодишните традиции и безупречната репутация на Япония в областта на високите технологии ежегодно я нареждат сред водещите държави на световната карта на роботиката. Изключително голям процент от промишлените дейности в азиатската страна са роботизирани. В допълнение, Япония е и сред водещите износители на индустриални роботи и компоненти за тях на планетата.

3. САЩ

Съединените щати активно допринасят за генералното развитие на производствената роботика, като предлагат множество специализирани и достъпни курсове и обучения в областта, отбелязват от Analytics Insight. САЩ е пазар с ключова роля на глобалната карта, както по отношение на местното производство, така и на вноса и износа. Правителството и специализираните агенции поставят сериозен фокус върху научноизследователските и приложните аспекти на съвременната роботизация.

4. Канада

Канада не само е една от най-популярните страни в индустриалната роботика, но дава и значителен принос към космическите приложения в сегмента. Държавата е световно призната за двигател на иновациите в областта, насочва значителни инвестиции към сектора и предлага отлични възможности за кариерно развитие в сферата на роботизацията.

5. Германия

Немските производители са сред основните "виновници" за възхода на роботизираната раса в глобалното производство, тъй като изнасят и доставят специализирани компоненти и цялостни решения до държави по целия свят. Германия традиционно е сред страните, които диктуват тенденциите в глобалната индустрия, а на нейна територия са разположени и едни от водещите научноизследователски институти и лаборатории в сферата на роботиката.

6. Италия

Италия си поставя за цел да се нареди сред глобалните лидери в индустриалната роботика, а сред най-роботизираните индустрии в страната са текстилната и козметичната. Въпреки, че икономиката на европейската държава беше срината в началото на пандемията, силните инвестиции в роботизация и автоматизация й помогнаха бързо да "стъпи на крака" и да се възвърне към традиционните си позиции на втория най-голям потребител на промишлени роботи на Стария континент.

7. Швеция

Швеция бързо се нарежда сред технологично напредналите държави в областта на роботизираната автоматизация на процесите (RPA). Местните компании произвеждат широка гама софтуерни решения и компоненти за производството, както и специализирани роботи за различни отрасли и приложения.

8. Дания

Дания е сред традиционните европейски лидери в областта на роботиката, като непрекъснато бележи напредък в RPA сегмента, както и в научните изследвания и разработки в сферата на роботизацията. Големият брой използвани роботи в страната е резултат от тясно партньорство между производителите и крайните потребители, посочват от Analytics Insight. В Дания функционират и голям брой тестови площадки за изпитване на дронове, които се използват в индустрии по целия свят.

9. Тайван

Тайван също намира място сред най-роботизираните държави в Азия и на световната карта на промишлената роботика със забележителния си прогрес в сферата на RPA и индустриалната автоматизация, които са в резултат на устойчиво държавно финансиране, поясняват маркетолозите.

10. Китай

Китай доставя над 150 хил. индустриални робота годишно, като правителството е решено да увеличи значително тези цифри, да повиши почти двойно плътността на роботите в производството и да изведе страната сред водачите на световната карта. За целта се предвиждат и реализират различни програми и стратегии, както и богат набор от финансови стимули, данъчни облекчения и субсидии.

Очаквайте скоро детайлен материал на Robotics-Bulgaria.com, посветен на развитието на роботиката в Китай.

     
Източник: Analytics Insight

Ключови думи: Analytics Insight   роботика   индустриални роботи   проучване  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...