Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Възможности за бизнес коопериране с фирми от ОАР в сегментите роботика, дронове и ИИ

07.10.2022   |   Начало»Бизнес

Български компании и стартъпи от високотехнологичния сектор ще имат възможност да си партнират с фирми от Обединените арабски емирства (ОАЕ) в сфери като роботика, изкуствен интелект (ИИ), облачни услуги, безпилотни летателни средства (дронове), наносателити, киберсигурност, биометрика, компютърни науки и др. Това стана ясно по време на поредица от срещи с представители на водещата технологична организация на ОАЕ – G42, които бяха на официална визита у нас по покана на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев. Посещението се проведе месец след подписването на Меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето между България и ОАР, което се състоя в Абу Даби.

На срещите гостуващите у нас членове на G42 се запознаха с дейността на български технологични компании от различни браншове. На събитията бяха дискутирани възможности за ускоряване на развитието на иновациите и инвестициите у нас в сектора на високите технологии, включително чрез съвместна развойна дейност и стратегическо коопериране в дигиталната трансформация. Очаква се партньорството да насърчи сътрудничеството във взаимноизгодни и приоритетни за двете страни сфери, свързани с високотехнологични процеси и услуги, поясни Пулев.

G42 реализира директни и дялови инвестиции в иновативни стартиращи компании. Организацията е лидер в своя регион в развоя на иновативни технологични решения в сегменти като роботика, изкуствен интелект, компютърни системи и др. "Целта е да ги свържем с наши стартъпи в технологичния сектор, а фокусът са компании, които таргетират взаимодействие с Близкия изток. Това е силен стимул за развитието на технологиите на бъдещето у нас", допълни министърът на иновациите и растежа.

Заедно с делегацията от G42 той посети организираната от Института за компютърни науки и изкуствен интелект INSAIT двудневна конференция под мотото "Развиващи се тенденции в проучванията в сферата на изкуствения интелект и информатиката", която се състоя на 30 септември и 1 октомври т. г. в София Тех Парк. На форума, който си постави за цел да утвърди региона и страната ни като дестинация за научни изследвания и дълбоки технологии, присъстваха глобално признати учени и експерти в в областта на компютърните системи и ИИ, инвеститори, представители на бизнеса и академичните среди.

     
Източник: МИР

Ключови думи: МИР   ОАР   роботика   дронове   изкуствен интелект   INSAIT   София Тех Парк  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...