Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

IFR обобщи актуалните тенденции в роботиката след две години на онлайн изложения

07.10.2022   |   Начало»Бизнес

В първото си писмено изявление на уебсайта на Международната федерация по роботика (IFR) новият (и първи от женски пол) президент на организацията Марина Бил прави разбор на водещите глобални тенденции в сферата на роботиката. В резюмето си тя уточнява, че моментът за подобна равносметка е именно сега, след две години на провеждане на световните събития в сегмента само в онлайн формат или ограничаване на посещаемостта им само до границите на съответната държава домакин. Като основна база за изводите си Бил посочва технологиите, представени на двете ключови за бранша търговски изложения - automatica в Мюнхен и Automate в Детройт по-рано тази година.

Ерата на коботите и plug-and-play приложенията

"Гамата от роботи, които се разработват за колаборативни приложения, непрекъснато се разширява. През настоящата година ставаме свидетели на пазарния дебют на множество иновативни модели коботи с по-висока товароносимост и по-голям обсег, който разкриват възможности за цял нов спектър от приложения. Колаборативните м се внедряват не само като модули на споделените работни станции, но и във все повече конвенционални приложни сценарии, замествайки традиционните индустриални системи. Такъв е случаят например с роботизираното заваряване, където коботите стават все по-популярни благодарение на възможностите си за лесно и интуитивно управление", коментира новият президент на IFR.

Улеснената интеграция и "plug-and-play" технологиите са друга важна тенденция, която Бил откроява в изказването си. Тя допълва, че в наши дни са налице много повече цялостни решения за стандартни приложения, проектирани да занижат бариерата пред възприемането на роботизацията, които стават все по-търсени от потребителите в индустрията.

Нови бизнес модели и екосистеми

Наред с това сегашната ситуация създава условия за възникването и еволюцията на нови бизнес екосистеми. Клиентите все по-често търсят завършени решения от един доставчик по модела "one-stop-shop", които включват не само робот, но и всички необходими периферни plug-and-play устройства и аксесоари (например хващачи и инструментална екипировка - ЕОАТ), както и съответните софтуерни приложения за конфигуриране, програмиране и управление.

"Интересът към технологиите, които предлагат улеснено настройване и генериране на програми, както и по-достъпно използване, нараства значително сред предприятията, които произвеждат малки серии от разнообразни продукти и не разполагат с вътрешни екипи за обезпечаване на роботизацията и програмирането на различни патентовани езици. Големите производители на роботи все по-често предвиждат опростени програмни инструменти (основно базирани на графичен интерфейс), както и платформи за drag-and-drop конфигуриране посредством готови модули, подходящи за инсталиране и използване на таблети и мобилни устройства", пояснява Бил.

Интелигентност, мобилност и свързаност

В доклада си тя обръща специално внимание и на автономните мобилни роботи, който по думите й все по-безпроблемно се интегрират в производствените процеси, наред с конвенционалните стационарни системи. Тази комбинация позволява широка гама от нови технологични конфигурации на оборудването. Като логична следваща стъпка в развитието на сегмента Марина Бил прогнозира все по-масовото директно интегриране на манипулатори в конструкцията на мобилните роботи - тенденция, която вече виждаме при някои от водещите глобални производители на промишлени решения за роботизация.

Сред водещите технологии в бранша след две години на "затваряне" на изложбените формати и бизнес платформи в онлайн пространството неминуемо се нареждат усъвършенстваните системи за машинно зрение и изкуственият интелект, които задават нови стандарти в качествения контрол, визуалната инспекция, pick-and-place приложенията и др. Същевременно дигитализацията и свързаността в индустриалната роботика набират допълнителна скорост, а цифровите близнаци са все по-използван метод за отдалечено управление на робопарковете в големите производствени халета, складови стопанства, логистични и дистрибуционни центрове. Технологията се превръща в основен инструмент и на прогнозната поддръжка, както и на процесната оптимизация, което още повече разширява кръга от нови бизнес модели и приложения, добавя Бил.

По-устойчиво бъдеще на роботиката

"Във времена на нарастващи цени на енергията и фокус върху корпоративната социална отговорност устойчивостта също намира своето място сред ключовите тенденции, които дефинират посоките на развитие на роботиката в наши дни. Стремежът на производителите на редуцират общите разходи за притежание ги тласка към разработката на все по-енергийноефективни роботи, както и на системи, който подлежат на ремонт и рециклиране с цел максимално удължаване на жизнения им цикъл", завършва обобщението си новият президент на Международната федерация по роботика.

Марина Бил е Глобален ръководител на маркетинга и продажбите в сегмента на роботиката в ABB, член на Изпълнителния съвет на IFR и председател на Комитета на доставчиците на роботи, който е част от структурата на Федерацията. Тя наследи на президентския пост Милтън Гери, след като от март до края на юни т. г. заемаше позицията на вицепрезидент на IFR. Досегашната й длъжност зае Кенджи Ямагучи, президент и главен изпълнителен директор на FANUC Corporation.

     
Източник: IFR; снимка: Dreamstime

Ключови думи: IFR   роботика   индустриални роботи   коботи   мобилни роботи   дигитализация   цифрови близнаци   изкуствен интелект  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...