Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Иновативно решение от BG Robots автоматизира огъването на метал в производството на Лифтком

Шуменското предприятие Лифтком е специализирано в производството, монтажа и обслужването на асансьори, инсталацията и поддръжката на ескалатори, платформи за инвалиди и травелатори. Една от абкант машините за огъване на метал в цеха на компанията първоначално се обслужва от двама работници, а задачите им включват завъртане на големи и тежки детайли, което значително забавя изпълнението. В отговор на потребностите на Лифтком от оптимизация и модернизация на работния процес фирма BG Robots проектира, разработва и внедрява високотехнологична роботизирана система за асистиране на абканта. Роботът позволява автоматизирано работа - без нужда от служител на място, като самостоятелно захваща предварително подадени детайли, огъва ги и ги поставя на количка за отвеждане.

 

Персонализирана система за нуждите на конкретното приложение

 

Системата, разработена от BG Robots, включва индустриален робот KUKA, модел KR210-2, два специализирани хващача (с пневматика от SMC), бързосменник за улеснена работа (от Gimatic) и енергоспестяващ вакуум генератор. Част от решението са още пневматична станция за обръщане на по-сложните детайли при необходимост, калибровъчна маса и PLC система със сензорен дисплей (Siemens S7 1200), чрез която се избират детайлите за работа, проследяват се работните процеси и се управляват допълнителните устройства и комуникацията с абканта. В PLC системата са заложени детайлите за огъване, като операторът селектира съответната заготовка в началото на процеса, активира системите за безопасност и стартира изпълнението. Роботът захваща детайла, калиброва го и го поднася към абканта за огъване.

 

Предизвикателства и иновативни решения

 

Специалистите от BG Robots проектират и внедряват иновативна система за автоматизация, която позволява интегриране на робота към сравнително стар модел абкант, който няма предвидени входове и изходи за комуникация. Заданието на клиента включва огъване на максимален брой детайли само с два хващача. Това налага добавянето на пневматичен обръщач, който е оборудван със собствена система за задвижване на захванатия детайл.

 

Друго предизвикателство по време на реализацията е силно ограниченото пространство в работната зона на абканта, което експертите от BG Robots преодоляват посредством детайлно проектиране и симулация на целия проект в софтуерната платформа KUKA.SimPro.

 

Повече за това как функционира решението на практика и какви са неговите предимства можете да научите от видеото тук.

 

Роботизирано обслужване на абканти

 

Основният метод за автоматизиране на процеса по огъване на ламарина посредством робот е използването му като система за обслужване на машината. Роботът е програмиран да манипулира с металния лист и да го позиционира в абканта, вместо тази операция да бъде извършвана ръчно от работник.

 

Важен аспект при производството на всеки ламаринен детайл е използването на правилната последователност от операции по огъване. На практика изделията от листов метал могат да бъдат изработвани по множество различни начини, но задачата на програмиста е да създаде най-ефективния метод.

 

Програмите за отделните модули на роботизираната клетка за огъване могат да бъдат генерирани директно от DXF файл, а процесът отнема по-малко от 10 минути. Подходящата програма гарантира, че роботът ще избере заготовка от стек, ще я подравни, огъне и постави върху купчината с готови детайли. Съществени модификации по абкант пресата не са необходими. Изключение прави интегрирането на сензори и превключватели за избор, които позволяват на машината да работи както в автоматизиран, така и в стандартен режим (без робот).

 

В края на роботизирания манипулатор се инсталира подходящ инструмент, например хващач с вендузи за задържане на детайла. Инструменталната екипировка може да бъде персонализирана и пространствено ориентирана така, че максимално ефективно и правилно да държи частта по време на захващане, огъване, манипулиране и подреждане.

 


BG Robots
Нови Пазар 9918
ул. Димитър Петров 11, Зайчино Ореше
Тел.: +359 878 426 244
E-Mail: info@bgrobots.com
Web: www.bgrobots.com

     
Източник: BG Robots

Ключови думи: BG Robots   Лифтком   абканти   роботизация   огъване на метал   роботизирано обслужване на машини   индустриални роботи   KUKA KR210-2   KUKA.SimPro   SMC   Gimatic   Siemens S7 1200  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО
ШУНК Интек ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПредстоящоТехнологииПроектиСъбитиятаПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...